Smakosze.pl
Kalafior jak kotlety schabowe

Canva / rudisill

Wyborny panierowany kotlet z kalafiora, obiad w prostej odsłonie

25 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kalafior jest jednym z najbardziej uwielbianych warzyw. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby go zajadać praktycznie nieustannie. Dziś wypróbujemy przepis na kalafiora w niecodziennym wydaniu. Smakołyk można uznać za roślinną odpowiedź na kotlety schabowe.

Pyszny kalafior niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Specjał przeważnie po prostu gotujemy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po bardziej niekonwencjonalne rozwiązania. Tym razem kalafior przekształcimy w obłędne kotlety.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Panierowany kalafior zdetronizuje kotlety schabowe?

Wielu smakoszy zapewne uznałaby powyższe słowa za kulinarną herezję. Jednak kalafior smażony w panierce potrafi wywołać autentyczny zachwyt. Oczywiście kotlety schabowe są zupełnie innym daniem, w związku z tym ich status nie jest zagrożony.

Kalafior przypominający kotlety schabowe jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które gustują w tradycyjnych smakach i mają ochotę na spróbowanie czegoś nowego. Przepis jest banalnie prosty. Co nam będzie potrzebne?

  • kalafior

  • 2 jajka

  • mąka krupczatka

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz ziołowy

  • wędzona papryka

  • cytryna

  • olej

  • odrobina masła

Projekt bez tytułu (13)

Kiedy powinno się solić mizerię? Łatwo o duży błąd

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kalafiora w przepysznej odsłonie

Na początku kalafiora pozbawiamy liści. Warzywo starannie myjemy i namaczamy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Taka kąpiel powinna trwać około 15 minut. Kalafiora odsączamy z wody i kroimy na plastry o grubości około 2 centymetrów.

Pokrojony kalafior obtaczamy w soli i pieprzu ziołowym. Następnie panierujemy go kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowany smakołyk smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Panierka powinna przybrać złocisty kolor.

Po zakończeniu smażenia na każdy z kalafiorowych kotletów wykładamy kilka wiórków masła. Warto wiedzieć, jak ugotować uwielbiane warzywo bez nieprzyjemnego zapachu. Godny uwagi jest także przepis na soczyste kotlety schabowe.

Kalafior niczym kotlety schabowe

Kalafior niczym kotlety schabowe

Canva / rudisill

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >