Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborny panierowany kotlet z kalafiora, obiad w prostej odsłonie
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:08

Wyborny panierowany kotlet z kalafiora, obiad w prostej odsłonie

Kalafior jak kotlety schabowe
Canva / rudisill

Kalafior jest jednym z najbardziej uwielbianych warzyw. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby go zajadać praktycznie nieustannie. Dziś wypróbujemy przepis na kalafiora w niecodziennym wydaniu. Smakołyk można uznać za roślinną odpowiedź na kotlety schabowe.

Pyszny kalafior niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Specjał przeważnie po prostu gotujemy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po bardziej niekonwencjonalne rozwiązania. Tym razem kalafior przekształcimy w obłędne kotlety.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Panierowany kalafior zdetronizuje kotlety schabowe?

Wielu smakoszy zapewne uznałaby powyższe słowa za kulinarną herezję. Jednak kalafior smażony w panierce potrafi wywołać autentyczny zachwyt. Oczywiście kotlety schabowe są zupełnie innym daniem, w związku z tym ich status nie jest zagrożony.

Kalafior przypominający kotlety schabowe jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które gustują w tradycyjnych smakach i mają ochotę na spróbowanie czegoś nowego. Przepis jest banalnie prosty. Co nam będzie potrzebne?

  • kalafior

  • 2 jajka

  • mąka krupczatka

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz ziołowy

  • wędzona papryka

  • cytryna

  • olej

  • odrobina masła

Przepis na kalafiora w przepysznej odsłonie

Na początku kalafiora pozbawiamy liści. Warzywo starannie myjemy i namaczamy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Taka kąpiel powinna trwać około 15 minut. Kalafiora odsączamy z wody i kroimy na plastry o grubości około 2 centymetrów.

Pokrojony kalafior obtaczamy w soli i pieprzu ziołowym. Następnie panierujemy go kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowany smakołyk smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Panierka powinna przybrać złocisty kolor.

Po zakończeniu smażenia na każdy z kalafiorowych kotletów wykładamy kilka wiórków masła. Warto wiedzieć, jak ugotować uwielbiane warzywo bez nieprzyjemnego zapachu. Godny uwagi jest także przepis na soczyste kotlety schabowe.

Kalafior niczym kotlety schabowe
Kalafior niczym kotlety schabowe

Canva / rudisill

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram