Jak pozbyć się robaków z czereśni?
Czereśnie kupujemy latem w dużych ilościach i zawsze liczymy, że nie będą robaczywe. Jeśli jednak w miąższu gnieżdżą się larwy, można w łatwy sposób się ich pozbyć. Wystarczy kilkunastominutowa kąpiel w wodzie z solą, a robaki przestaną być problemem.
Czereśnie smakują wybornie, dlatego uwielbiamy czas, gdy można się najeść nimi do syta. Obecnie stragany uginają się pod ich ciężarem, a klienci wychodzą z targowisk czy sklepów, niosąc ogromne siatki.
Niestety można odczuć duży niesmak, gdy wgryzając się w czereśnie, zauważymy, że żyją w nich larwy owadów. Dlatego prezentujemy banalnie prosty sposób na pozbycie się ich, do którego potrzeba jedynie podstawowych składników.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Jak usunąć robaki z czereśni?
Na początku należy przygotować miskę odpowiednio dużą, aby pomieściła wszystkie zakupione wcześniej owoce. Kolejnym krokiem jest wlanie wody w temperaturze pokojowej i wsypanie kilku stołowych łyżek soli.
Następnie dokładnie miesza się płyn, aż sól całkowicie się rozpuści. Po tym można wrzucić do miski czereśnie. Ważne, aby były całkowicie zakryte wodą - dzięki temu będzie można mieć dużą pewność, że niechciani mieszkańcy znikną.
Gdy czereśnie będą zanurzone w słonym roztworze, larwy nie będą miały powietrza do oddychania. Zaczną się dusić i spróbują wydostać się z czereśni. Wtedy zobaczysz na powierzchni płynu, jak dużo znajdowało się ich w owocach. Kąpiel powinna trwać około godziny. Po tym czasie wystarczy je przepłukać czystą wodą.
Czy larwy w owocach szkodzą zdrowiu?
Poza oczywistym obrzydzeniem wiele osób czuje również strach przed chorobami czy zatruciem pokarmowym, wywołanymi spożyciem larw. Można być jednak całkowicie spokojnym, ponieważ nie są szkodliwe.
Robaki nie zawierają żadnych szkodliwych substancji ani toksyn. Pozostawiają po sobie jednak odchody, co odrzuca niekiedy nawet najbardziej odpornych ludzi. Dlatego powyższa kąpiel sprawdza się doskonale.
Jak rozpoznać robaczywe czereśnie?
W tym celu wystarczy dokładnie przyjrzeć się skórce owocu. Jeśli ma ładny kolor i pozbawiona jest dziur, można ją ze spokojem jeść. W przypadku ciemnych plam z dziurką trzeba być już ostrożnym - najczęściej są one oznaką larw wewnątrz miąższu.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, dlaczego ceny w lokalach gastronomicznych wzrosły w ostatnim czasie. Ten tekst poświęcony został przepisowy na najzdrowszy rosół, który nie zawiera mięsa, więc każdy może się nim raczyć.
Źródło: Carlos Jose Urquijo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl