Smakosze.pl Porady Jak prawidłowo przechowywać jajka?
canva/wattanaphob kappago's Images

Jak prawidłowo przechowywać jajka?

13 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Większość lodówek ma na drzwiach specjalną półkę, na której znajdują się miseczki do przechowywania jajek. Okazuje się jednak, że ta część lodówki nie jest najlepszym miejscem. Jajka będą najsmaczniejsze, jeśli ułożymy je na środkowej półce urządzenia.

Z pewnością wiele osób zastanawiało się, dlaczego w supermarketach jajka trzymane są na półkach poza chłodziarkami, a w domu większość z nas wkłada je do lodówki.

Niezależnie od umiejscowienia jajek, najważniejsza jest stała i względnie niska temperatura. Wszelkie nagłe zmiany temperatur negatywnie wpływają na smak i jakość jajek.

Jak przechowywać jajka?

W supermarketach często panuje temperatura niższa niż 20 stopni Celsjusza, która jest również najwyższą zalecaną temp. w której zaleca się przechowywać jajka. Dlatego też w sklepach najczęściej znajdują się po prostu na półkach.

W domach i mieszkaniach zazwyczaj jest cieplej, dlatego powinniśmy jajka chować do lodówki. Błędem jest jednak układanie ich na drzwiach urządzenia.

Podczas otwierania to drzwi są najbardziej narażone na nagłe skoki temperatur, co jajka bardzo źle znoszą. Ich smak zaczyna być płaski i łatwiej ulegają zepsuciu.

Gdzie trzymać jajka?

Eksperci zalecają, aby jajka kłaść na środkowej półce lodówki, gdzie temperatura jest najbardziej stała. Tłumaczą również, że warto zachować je w wytłoczkach, aby nie wchłaniały zapachów innych produktów.

- Jaja najlepiej smakują, gdy są przechowywane w stałej temperaturze, dlatego zalecamy przechowywanie ich w lodówce na środkowej półce - tłumaczy ekspertka Sara Benwell z egginfo.co.uk.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jeśli masz pomieszczenie, jak spiżarnia, w którym średnia temp. nie przekracza 20 stopni Celsjusza, możesz również w nim chować jaja - lodówka jest jednak znacznie bezpieczniejsza.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego jajka drożeją. Ten tekst zdradza tajniki smażenia naleśników bez przywierania.

Jajka

Źródło zdjęcia: canva/engdaowichitpunya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: egginfo.co.uk; zdrowie.wprost.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy