Smakosze.pl
Wylewanie ciasta na patelnie

canva/Slatan

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały i nie rwały się na patelni?

10 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Podczas smażenia naleśników zauważyłeś, że bardzo przywierają do patelni? Posyp ją szczyptą soli, a ciasto nigdy więcej nie przywrze do rozgrzanego metalu. Dzięki temu każdy naleśnik wyjdzie idealny.

Naleśniki to częsty wybór nie tylko w Polsce, lecz również na całym świecie - cienkie placki są bowiem doskonałym sposobem na przygotowanie mnóstwa dań na słodko, jak i na słono.

Z powodu popularności naleśników mogłoby się wydawać, że są banalnie proste do zrobienia. Wystarczy jednak odrobina nieuwagi, aby cała partia placków wylądowała w koszu na śmieci.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co zrobić, aby naleśniki nie przywierały do patelni?

Mnóstwo osób ma jednak problem z przywieraniem ich podczas smażenia. Aby temu zaradzić, wsyp szczyptę soli na suchą patelnię i postaw ją na gazie. Przez chwilę sól będzie energicznie poruszać się na patelni.

Gdy kryształy przestaną podskakiwać, posmaruj patelnie olejem za pomocą ręcznika kuchennego lub plasterkiem słoniny - od teraz nic nie będzie przywierać.

Schab

Obłędnie pyszny obiad z woreczka - schab z ziemniakami w kilka chwil

CZYTAJ DALEJ

Inna metoda na przywierające naleśniki

Alternatywą dla soli na patelni jest zwyczajne dodanie kilku łyżek ostudzonego i roztopionego masła bezpośrednio do surowego ciasta na naleśniki przed smażeniem.

Dodatkowo warto dać mu chwilę "odpocząć" przed gotowaniem. Odstaw ciasto na bok pod przykryciem na około 30 minut, aby wszystkie składniki zaczęły ze sobą pracować.

Idealnie puszyste naleśniki

Niekiedy potrzebne są placki bardziej puszyste, których grubość pozwala na większą przyjemność z jedzenia. W tym celu należy wlać do ciasta trochę gazowanej wody.

Dwutlenek węgla, którym wysycona jest woda, uwolni się podczas smażenia i spulchni ciasto, dając efekt podobny, jak proszek do pieczenia czy soda oczyszczona.

Naleśniki

Źródło: canva/arfo, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl; kalendarzrolnikow.pl

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

bób

Porady

Czy bób można jeść ze skórką? Wyjaśniamy wątpliwości

Czytaj więcej >

Porady

Jak wybrać dobre szparagi w sklepie? Wyjaśniamy czym się kierować

Czytaj więcej >

Porady

Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego

Czytaj więcej >
zmywarka

Porady

Jak poprawnie odkamienić zmywarkę? Garść porad

Czytaj więcej >
Jak prawidłowo ugotować makaron?

Porady

Jak prawidłowo ugotować makaron? Wielu smakoszy popełnia karygodny błąd

Czytaj więcej >
mycie patelni

Porady

Jak najlepiej dbać o patelnię? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >