Jak prawidłowo układać jedzenie w lodówce? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Czy wiesz, że wszystkie półki i szuflady w lodówce mają określoną temperaturę i zastosowanie, dzięki którym produkty spożywcze będą dłużej świeże? Jak prawidłowo układać jedzenie w lodówce? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości.
Każda półka w lodówce pełni określoną funkcję, półki różnią się temperaturą, jaka panuje na poszczególnych segmentach i dlatego też należy układać produkty spożywcze w określony sposób.
Bardzo ważny jest również sam sposób przechowywania- ryby, wędliny, surowe mięso, jeśli nie są w oryginalnych opakowaniach, owijajmy w papier spożywczy, który zapobiega przesuszaniu potraw.
Resztki z obiadu przechowujmy w specjalnych, szczelnie zamykanych pojemnikach spożywczych, które również zapobiegają nadmiernemu przesuszaniu i szybszemu psuciu.
Jak prawidłowo układać jedzenie w lodówce?
Na górnej półce panuje około 8 stopni C, to idealne miejsce na produkty mleczne i domowe przetwory. Na półce środkowej jest nieco chłodniej- od około 4 do 7 stopni C. W tej temperaturze najlepiej przechowywać wędlinę, twarogi, a także resztki z poprzedniego obiadu.
Na dolnej półce panuje najniższa temperatura- około 2 stopni C, z tego też względu jest idealna do przechowywania surowego mięsa i ryb. W szufladach temperatura sięga do 10 stopni C i jest to najlepsze miejsce na warzywa i owoce. Boczne półki są idealne na dżemy, oleje, soki, a także masło i jajka.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, co zrobić, żeby pierogi się nie sklejały. Ten tekst wyjawia, czego nie wkładać do mikrofalówki.
Źródło zdjęcia: canva/ LustrousTaiwan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wiekowa receptura na konfiturę z róży. Przepis pochodzi z 1937 roku
-
Bosko chrupiące pieczone ziemniaki. Idealny dodatek do obiadu
-
Jak gotować fasolę, żeby nie mieć wzdęć? Wystarczą 2 proste kroki
Źródło: kuchenny.com.pl Zapraszamy na nasz Instagram