Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby pierogi się nie sklejały?
Adam Moskal
Adam Moskal 12.02.2022 01:00

Co zrobić, żeby pierogi się nie sklejały?

Gotowanie pierogów
canva/Elly Fairytale, Pexels

Po ugotowaniu pokaźnej ilości pierogów częstym problemem jest ich zlepianie się w jedną zbitą masę. Próba oddzielenia ich od siebie zwykle kończy się zniszczeniem wielu sztuk. Jednym z najlepszych sposobów na uniknięcie takiej tragedii, jest rozłożenie pierogów po ugotowaniu tak, aby nie miały ze sobą styczności - po ostudzeniu powinny przestać się lepić.

Pierogi uwielbiane są na całym świecie z wielu powodów, jednak głównymi bez wątpienia jest obłędny smak oraz uniwersalność. Nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, aby podać je klasycznie, z wytrawnym nadzieniem lub na słodko.

Fani pierogów spotkali się w swojej karierze z mnóstwem problemów, lecz nie ma nic gorszego niż zlepianie się pierogów po ugotowaniu. Wtedy cała praca idzie na marne, ponieważ rozklejenie ich graniczy z cudem.

Jak zapobiec sklejaniu się pierogów?

Pierwsze kroki można podjąć już na samym początku, gdy zabiera się za wrzucanie ich do wrzącej wody. Przede wszystkim w garnku musi znajdować się jej duża ilość - pierogi muszą mieć dużo przestrzeni do swobodnego pływania.

Pierogi warto traktować tak, jak inne mączne produkty, które gotuje się w wodzie. Makaron, kluski śląskie i wiele innych potrzebują mnóstwo wody. Gdy jest jej za mało, obróbka cieplna nie zachodzi równomiernie.

Układaj je w odpowiedni sposób

Najlepszą metodą na lepiące się do siebie pierogi, jest ułożenie ich po ugotowaniu na desce lub kratce do całkowitego ostygnięcia. Ważne, aby pierogi nie stykały się ze sobą, dlatego należy zostawić pomiędzy nimi wąskie przerwy.

Ostudzone ciasto traci wiele ze swoich właściwości lepiących i nawet po dotknięciu się pierogów, te nie zlepią się. Tak oporządzone można z łatwością przełożyć do pojemnika i bezpiecznie zamrozić.

Wlej nieco oleju

Jeśli nie przeszkadza ci dodatkowe użycie tłuszczu, wlej dwie łyżki zwykłego oleju o neutralnym smaku do wrzątku. W czasie wyjmowania olej pokryje pierogi i zapobiegnie przyklejaniu.

Innym rozwiązaniem jest bezpośrednie natłuszczenie pierogów po ugotowaniu. W tym celu polecamy skorzystać z masła, który dodatkowo nada daniu ciekawego smaku i aromatu, który spodoba się każdemu.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić elastyczne i miękkie ciasto na pierogi z wodą i mlekiem. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.

Pierogi

Źródło zdjęcia: canva/szefei, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary; newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Pierogi