Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak gotować fasolę, żeby nie mieć wzdęć? Wystarczą 2 proste kroki

Jak gotować fasolę, żeby nie mieć wzdęć? Wystarczą 2 proste kroki

Jak gotować fasolę, żeby nie mieć wzdęć?
canva/Vahe Aramyan, Getty Images

Fasola jest smacznym i cennym warzywem, które na naszych talerzach powinno gościć zdecydowanie częściej. Odpowiednie przygotowanie tego strączkowego specjału pozwoli uniknąć nam nieprzyjemnych dolegliwości. Wystarczy, że namoczymy ziarna przed gotowaniem i nie przykryjemy garnka, a będziemy cieszyć się smakiem bez przeszkód.

Fasola jest zdrowa i bogata w białko. Warto więc włączyć ją do swojej diety. By ustrzec się przed dyskomfortem związanym z jej spożyciem, warzywo należy odpowiednio ugotować. Dobrze je wcześniej namaczając i pozostawiając garnek bez przykrycia, zapewnimy sobie smak i maksimum komfortu. Z instrukcją krok po kroku wszystko się uda.

Jak ugotować fasolę, by była lżej strawna?

Przyczyną przykrych dolegliwości trawiennych są zawarte w fasoli lektyny. Blokują one trypsynę — enzym odpowiedzialny za rozkład białek. Utrudniają zatem prawidłowe przekształcanie spożytego strączku, co prowadzi do wzdęć oraz gazów. Można jednak w prosty sposób zahamować działanie tej substancji i przywrócić proces trawienia roślinnych protein na właściwe tory.

Wystarczy moczyć fasolę przez 12 godzin przed gotowaniem. Gotując ją potem w świeżej wodzie, najlepiej bez przykrycia, unieczynnimy znaczną część niepożądanego składnika, jednocześnie zapewniając sobie maksymalną korzyść ze spożycia rośliny.

Wymoczoną fasolę będziemy mogli również gotować krócej, co pozytywnie wpłynie na zawartość składników odżywczych. Warto także usuwać pianę, która będzie gromadzić się na powierzchni wody — ona również zawiera gazotwórcze substancje, które powodują dyskomfort po spożyciu.

Co jeszcze sprawi, że fasola nam nie zaszkodzi?

Jeżeli nasz układ trawienny jest wyjątkowo wrażliwy, warto wymieniać odę w czasie gotowania fasoli. Dobrym pomysłem będzie też przyrządzenie jej z dodatkiem przypraw, które zapobiegają wzdęciom. Majeranek, kmin rzymski, koper włoski czy kolendra będą dobrze komponowały się ze smacznym ziarnem, niwelując niekorzystny wpływ lektyn.

Po pyszne przepisy na dania z fasolą zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam zarówno doskonałą recepturę na specjał po bretońsku, jak i wyjątkowo smaczną i sycącą zupę z dodatkiem tego strączku.

Zjedzenie fasoli nie musi skończyć się przykrymi dolegliwościami
Zjedzenie fasoli nie musi skończyć się przykrymi dolegliwościami

Źródło zdjęcia: canva/jordachelr Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.radiozet

Zapraszamy na nasz Instagram