Wiekowa receptura na konfiturę z róży. Przepis pochodzi z 1937 roku
Dziś zdradzimy wam wiekową recepturę na konfiturę z róży. Przepis na nią pochodzi z 1937 roku i gwarantuje uzyskanie idealnie słodkiej konfitury, bez nuty goryczki. Rarytas ten ma niebywały aromat, będzie doskonałym dodatkiem do ciast, deserów czy herbaty.
Szczyt sezonu na domowe przetwory przypada na sierpień i wrzesień. Jednak wiosną również pojawiają się rarytasy, które warto utrwalić, by cieszyć się nimi także jesienią i zimą. Są nimi na przykład przeróżne, jadalne kwiaty, z których można przygotować syropy, nalewki czy konfitury.
Dziś podamy wam stary przepis na konfiturę z płatków róży. Jest ona niezwykle aromatyczna i nie ma gorzkiego posmaku. Można nią smarować kromki bułki, dodawać do herbaty, deserów i ciast. Zachwyci was niepowtarzalnym smakiem.
Wiekowa receptura na konfiturę z róży
Składniki (na niewielki słoik):
ok. 110 g płatków róży cukrowej
330 g cukru
170 ml wody
pół cytryny
Przygotowanie konfitury
Czerwoną, cukrową różę obierz z płatków. Usuń z nich białe końce. Płatki zważ, zalej wrzątkiem, a gdy zbieleją, przelej je na sito i odcedź.
Na syrop do garnka wsyp cukier i wlej wodę. Gotuj, aż cukier się rozpuści. Kiedy powstanie piana, usuń ją łyżką cedzakową. Syrop gotuj, aż będzie gęsty, tzn. spuszczona z łyżki kropla zastygnie, tworząc nitkę.
Płatki róży skrop sokiem z cytryny, porozdzielaj je palcami, możesz je też lekko posiekać. Płatki wrzuć do gorącego syropu i pozostaw je do następnego dnia. Kilka razy potrząśnij naczyniem, by płatki się porozdzielały.
Następnego dnia podgrzewaj całość na małym ogniu, by konfitura delikatnie pyrkała. Smaż konfiturę, aż płatki zaczną się robić przezroczyste.
Gorącą konfiturę włóż do wyparzonego słoiczka i szczelnie zakręć. Po wystudzeniu konfiturę należy przechowywać w lodówce.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na konfiturę z czerwonej cebuli, a także na konfiturę z jabłek.
Źródło zdjęcia: canva/TerriC z Pixabay Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsza karkówka na majówkowego grilla w miodzie i musztardzie. Prosty przepis
Pyszna rolada szpinakowa z wędzonym łososiem. Prawdziwa poezja smaku, aromatu i kolorów
Bosko chrupiące pieczone ziemniaki. Idealny dodatek do obiadu
Źródło: nutkaslodyczy.blogspot