Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jakich rzeczy nie należy wkładać do mikrofalkówki?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 14.02.2022 01:00

Jakich rzeczy nie należy wkładać do mikrofalkówki?

kuchenka mikrofalowa
canva/pixelshot

Kuchenka mikrofalowa w wielu domach jest niezbędnym sprzętem. Pozwala szybko podgrzać posiłek czy rozmrozić mięso. By jednak nie zniszczyć tego urządzenia ani nie narażać siebie na niebezpieczeństwo, warto wiedzieć jakich rzeczy nie należy wkładać do mikrofalówki.

Mikrofalówka podgrzewa jedzenie błyskawicznie. Jak się to dzieje? Mikrofale powodują nagrzewanie cząsteczek wody poprzez drgania. Podgrzane cząsteczki wody oddają swoje ciepło cząsteczkom podgrzewanego ciała, w wyniku czego rośnie jego temperatura. Dlatego w mikrofalówce można podgrzewać wyłącznie produkty, zawierające wodę. Zalicza się do nich produkty spożywcze.

Jakich rzeczy nie należy wkładać do mikrofalówki?

Do kuchenki mikrofalowej nie powinniśmy wkładać metalowych przedmiotów, np. sztućców, puszek, miseczek. Podobnie nie należy podgrzewać mikrofalami naczyń ze złoceniami lub srebrzeniami ani żywności zawiniętej w folię aluminiową. Mikrofale wywołują w metalach prądy wirowe, które mogą powodować iskrzenie, a nawet zapalenie się przedmiotu i kuchenki.

Nie każdy plastik nadaje się też do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Dlatego, zanim podgrzejesz posiłek w plastikowym pojemniku, upewnij się, że jest on przeznaczony do stosowania w mikrofalówce. Jeśli nie, może się zwyczajnie stopić.

W kuchence mikrofalowej nie należy też podgrzewać produktów w zamkniętych słoikach czy butelkach. Przed wstawieniem ich do kuchenki, pojemniki trzeba otworzyć. Inaczej ciśnienie, które wytworzy się w podgrzewanym naczyniu, może je rozerwać.

Jakich produktów spożywczych nie podgrzewać w mikrofalówce?

W mikrofalówce nie należy gotować jajek w skorupce. Ich wnętrze rozgrzeje się do tego stopnia, że rozerwie skorupkę, a zawartość jajka rozbryzgnie po ściankach kuchenki.

Należy też unikać podgrzewania posiłków zawierających rodzynki, winogrona czy banany. Mogą one poprzylepiać się do ścianek kuchenki, co jest trudne do wyczyszczenia.

W mikrofali lepiej nie podgrzewać ostrej papryczki i produktów jej zawierających. Po otwarciu drzwiczek zawarta w niej kapsaicyna, może podrażniać nasze śluzówki.

Chleb również nie jest najlepszym produktem do odświeżania w mikrofalówce. Pod wpływem ogrzewania wysuszy się tylko i zrobi się twardy.

Co ciekawe, lepiej też nie gotować samej wody w kuchence mikrofalowej. Jej temperatura może przekroczyć nawet 100 st. C, a i tak nie będzie się gotować. Gdy wrzucicie do niej np. torebkę herbaty, woda wybuchnie, oblewając wszystko wokół. Jeśli jednak włożycie do kubka z wodą plastikową słomkę, woda zagotuje się tak, jak zwykle.

Z naszego serwisu dowiesz się, jakie naczynia nadają się do użycia w kuchence mikrofalowej. Sprawdzisz też, w jaki sposób wyczyścić mikrofalówkę sodą.

jajka
jajka

Źródło zdjęcia: canva/Tookapic z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: tipy.interia, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kuchnia