Smakosze.pl Porady Jak przechowywać bigos? 1 sposób jest naprawdę doskonały
canva/-lvinst-

Jak przechowywać bigos? 1 sposób jest naprawdę doskonały

28 grudnia 2022

Czy wiecie jak przechować bigos, który pozostał po świętach? Istnieje kilka możliwości zabezpieczenia potrawy, lecz wekowanie jej w słoikach ma istotną przewagę. Wystarczy tylko go otworzyć, gdy jednak najdzie nas ochota na danie.

Świąteczny bigos zazwyczaj przyrządza się w większej ilości. Nadmiar zwykle jest zamrażany i ta procedura nawet sprawia, że smak dania staje się głębszy. Niestety wiąże się ona również z koniecznością dłuższego ogrzewania przed kolejnym podaniem. Podpowiadamy, jak usunąć tę przeszkodę.

Jak przechowywać bigos? Postawcie na wekowanie

Prosta technika wymaga jedynie przygotowania czystych słoików i odrobiny czasu. Ostudzone danie trzeba tylko zapakować do naczyń, pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni przy wieczku. Po zakręceniu wystarczy już tylko wstawić do garnka z zimną wodą i gotować przez mniej więcej 20 minut.

Proces nie wymaga zatem wiele pracy, a tak zabezpieczoną potrawę później ogrzewa się niemal tak samo „jak zwykle". Jedyną różnicą jest konieczność otwarcia słoika. Jeśli był przechowywany w chłodnym miejscu — np. w lodówce czy spiżarce — bigos nadal będzie smaczny.

W przeciwieństwie do mrożonej wersji nie będzie zawierał dodatkowej wody, która mogłaby się w nim zgromadzić z racji przebywania w wilgotnym otoczeniu. Nie wystąpi zatem konieczność dłuższego ogrzewania celem odparowania nadmiaru płynu i unikniemy rozgotowania potrawy.

Co, jeśli nie mamy czasu na wekowanie bigosu?

Wekowanie pozwala przechować danie przez dłuższy czas — nawet do kilku miesięcy. Jeśli nie chcemy lub nie możemy poświęcić świątecznego czasu na zabezpieczenie potrawy, możemy po prostu ją podgrzać i zamknąć w słoikach „na gorąco”. Po ostudzeniu taki słoiczek z potrawą można wstawić do lodówki na 2-3 tygodnie.

Na naszej stronie znajdziecie pyszne przepisy na bigos. Polecamy prostą i smaczną wersję bezmięsną . Być może skusi was też nietuzinkowa odsłona z dodatkiem suszonej moreli — jest wyśmienita.

Wiemy, jak przechowywać bigos
canva/-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy