Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Idealna przekąska na Sylwestra
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 27.12.2022 16:40

Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Idealna przekąska na Sylwestra

paszteciki z ciasta francuskiego
Canva / PeteerS

Paszteciki z ciasta francuskiego doskonale sprawdzą się jako sylwestrowa przekąska. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak wyśmienity. Paszteciki można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przekonaj się, jak szybko znikają z półmisków.

Aromatyczne paszteciki z ciasta francuskiego kryją w sobie nadzienie z kapusty i pieczarek. Dzięki temu przypasują zarówno osobom jedzącym mięso, jak i wegetarianom. Oczywiście skład farszu możesz modyfikować według własnych upodobań. Przekąska wychodzi obłędnie pyszna za każdym razem.

Przepis na sylwestrowe paszteciki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego

  • jajko do posmarowania

  • ziarna kminku do posypania

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty

  • 1 cebula

  • 10-12 pieczarek

  • 1 średnia marchewka

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Paszteciki z ciasta francuskiego krok po kroku

Kapustę do pasztecików z ciasta francuskiego przepłucz na sicie. Następnie warzywo włóż do garnka, zalej wodą do przykrycia i zagotuj. Po tym czasie zmniejsz moc palnika i trzymaj kapustę na ogniu ok. 40 minut pod przykryciem, aż zrobi się miękka. Na koniec odcedź ją na sicie.

W międzyczasie przygotuj cebulę do pasztecików z ciasta francuskiego. Warzywo posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj do niej oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki, a po chwili obraną i startą na marchewkę. Całość smaż jeszcze kilka minut, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do zawartości patelni dołóż ugotowaną kapustę. Wszystkie składniki smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż dobrze się połączą. Uzyskane w ten sposób nadzienie zmiel w maszynce lub drobno posiekaj nożem.

Ciasto do pasztecików wyjmij z lodówki i przekrój na 2 części. Na połowie każdej z nich ułóż nadzienie, nakryj drugą połową i sklej brzegi, smarując je delikatnie wodą. Otrzymane kieszonki pokrój na ukośne porcje, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kminkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut. Znamy niezawodny przepis na paszteciki faszerowane mięsem. Drożdżowe paszteciki Małgorzaty Ostrowskiej uświetnią niejedną okazję.

Canva / Douglas Horoiwa
Canva / Douglas Horoiwa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: