Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Idealna przekąska na Sylwestra
Paszteciki z ciasta francuskiego doskonale sprawdzą się jako sylwestrowa przekąska. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak wyśmienity. Paszteciki można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przekonaj się, jak szybko znikają z półmisków.
Aromatyczne paszteciki z ciasta francuskiego kryją w sobie nadzienie z kapusty i pieczarek. Dzięki temu przypasują zarówno osobom jedzącym mięso, jak i wegetarianom. Oczywiście skład farszu możesz modyfikować według własnych upodobań. Przekąska wychodzi obłędnie pyszna za każdym razem.
Przepis na sylwestrowe paszteciki z ciasta francuskiego
Składniki:
1 płat gotowego ciasta francuskiego
jajko do posmarowania
ziarna kminku do posypania
Składniki na farsz:
0,5 kg kiszonej kapusty
1 cebula
10-12 pieczarek
1 średnia marchewka
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Paszteciki z ciasta francuskiego krok po kroku
Kapustę do pasztecików z ciasta francuskiego przepłucz na sicie. Następnie warzywo włóż do garnka, zalej wodą do przykrycia i zagotuj. Po tym czasie zmniejsz moc palnika i trzymaj kapustę na ogniu ok. 40 minut pod przykryciem, aż zrobi się miękka. Na koniec odcedź ją na sicie.
W międzyczasie przygotuj cebulę do pasztecików z ciasta francuskiego. Warzywo posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj do niej oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki, a po chwili obraną i startą na marchewkę. Całość smaż jeszcze kilka minut, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do zawartości patelni dołóż ugotowaną kapustę. Wszystkie składniki smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż dobrze się połączą. Uzyskane w ten sposób nadzienie zmiel w maszynce lub drobno posiekaj nożem.
Ciasto do pasztecików wyjmij z lodówki i przekrój na 2 części. Na połowie każdej z nich ułóż nadzienie, nakryj drugą połową i sklej brzegi, smarując je delikatnie wodą. Otrzymane kieszonki pokrój na ukośne porcje, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kminkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut. Znamy niezawodny przepis na paszteciki faszerowane mięsem. Drożdżowe paszteciki Małgorzaty Ostrowskiej uświetnią niejedną okazję.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy można mrozić sałatkę jarzynową? 1 warunek jest konieczny
Kotlety drwala lepsze niż schabowe i mielone. Hit na noworoczny obiad
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama