Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zostały Ci suszone grzyby? Cudownie, wzbogacisz nimi uwielbiane danie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 27.12.2022 20:04

Zostały Ci suszone grzyby? Cudownie, wzbogacisz nimi uwielbiane danie

suszone grzyby
Canva / HeikeKampe

W niektórych domach po świętach zostały zapasy suszonych grzybów. Wiemy doskonale jak je spożytkować. Jajecznica z ich dodatkiem będzie idealnym początkiem dnia. Zachwycisz się jej smakiem.

Do przygotowania jajecznicy według tego przepisu nie musisz używać tłuszczu. Możesz z powodzeniem zastąpić go wodą pozostałą po moczeniu suszonych grzybów. Tym sposobem danie będzie miało mniejszą zawartość tłuszczu, a także intensywny grzybowy aromat. Czy można chcieć czegoś więcej?

Przepis na wyśmienitą jajecznicę z suszonymi grzybami

Składniki:

  • 3 jajka

  • 3-4 suszone grzyby

  • sól i pieprz do smaku

  • szczypiorek do dekoracji

Jak usmażyć aromatyczną jajecznicę z suszonymi grzybami?

Suszone grzyby zalej szklanką ciepłej przegotowanej wody. Odstaw je na ok 20-30 minut, aż lekko zmiękną. Następnie drobno je posiekaj.

Wodę z moczenia suszonych grzybów wlej na patelnię. Podduś na niej grzyby do momentu, aż całość lekko zgęstnieje. Wywar od czasu do czasu przemieszaj.

W osobnej miseczce rozkłóć jajka. Dopraw je za pomocą soli i pieprzu. Następnie wlej je na patelnię z suszonymi grzybami i smaż, cały czas mieszając, aż jajka się zetną. Gotową jajecznicę podawaj udekorowaną posiekanym szczypiorkiem. Doskonałą jajecznicę zrobisz również z dodatkiem pieczarek. Pyszną alternatywą dla jajecznicy jest ta smakowita pasta kanapkowa.

Canva / zia_shusha
Canva / zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: