Zostały Ci suszone grzyby? Cudownie, wzbogacisz nimi uwielbiane danie
W niektórych domach po świętach zostały zapasy suszonych grzybów. Wiemy doskonale jak je spożytkować. Jajecznica z ich dodatkiem będzie idealnym początkiem dnia. Zachwycisz się jej smakiem.
Do przygotowania jajecznicy według tego przepisu nie musisz używać tłuszczu. Możesz z powodzeniem zastąpić go wodą pozostałą po moczeniu suszonych grzybów. Tym sposobem danie będzie miało mniejszą zawartość tłuszczu, a także intensywny grzybowy aromat. Czy można chcieć czegoś więcej?
Przepis na wyśmienitą jajecznicę z suszonymi grzybami
Składniki:
3 jajka
3-4 suszone grzyby
sól i pieprz do smaku
szczypiorek do dekoracji
Jak usmażyć aromatyczną jajecznicę z suszonymi grzybami?
Suszone grzyby zalej szklanką ciepłej przegotowanej wody. Odstaw je na ok 20-30 minut, aż lekko zmiękną. Następnie drobno je posiekaj.
Wodę z moczenia suszonych grzybów wlej na patelnię. Podduś na niej grzyby do momentu, aż całość lekko zgęstnieje. Wywar od czasu do czasu przemieszaj.
W osobnej miseczce rozkłóć jajka. Dopraw je za pomocą soli i pieprzu. Następnie wlej je na patelnię z suszonymi grzybami i smaż, cały czas mieszając, aż jajka się zetną. Gotową jajecznicę podawaj udekorowaną posiekanym szczypiorkiem. Doskonałą jajecznicę zrobisz również z dodatkiem pieczarek. Pyszną alternatywą dla jajecznicy jest ta smakowita pasta kanapkowa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Przenigdy ich nie wyrzucaj, możesz wykorzystać
Rozgrzewająca herbata zimowa. Idealna na co dzień i od święta
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama