Ładocha nie dodaje suszonych śliwek do bigosu. Stawia na inny owoc
Bigos często wzbogacany jest o dodatek śliwek suszonych. Daria Ładucha przygotowując świąteczne danie, wybiera jednak na inny owoc. Do gotującej się kapusty wrzuca bowiem suszone morele, które świetnie przełamują jej kwaśny smak. Musicie spróbować.
Jeśli tradycyjny bigos wam się już znudził, receptura kulinarnej blogerki Darii Ładochy może wnieść powiew świeżości do waszej kuchni. Celebrytka zamiast suszonych śliwek wybiera morele w tej wersji. Drobna zmiana sprawia, że danie nabiera nieco innego i bardzo ciekawego smaku.
Przepis na bigos Darii Ładochy
Składniki:
pół litra warzywnego bulionu
pół kilograma kiszonej kapusty
50 g grzybów suszonych
2 nieduże czerwone cebule
3 ząbki czosnku
50 g suszonych pomidorów
50 g suszonych moreli
50 g suszonej żurawiny
1 kwaśne jabłko
kawałek imbiru
30 ml sosu sojowego
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka przyprawy curry
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kminu rzymskiego
szczypta kurkumy
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak przyrządzić smaczny bigos? Przepis Darii Ładochy zachwyca nietypowym dodatkiem
Zaczynamy od namoczenia grzybów. Zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Czosnek i cebulę siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy wyrazistą przyprawę z dodatkiem curry w proszku i kminem rzymskim.
Wrzucamy rozdrobnione warzywa, a następnie dodajemy pokrojone jabłko, suszone pomidory oraz namoczone grzyby. Wlewamy też sos sojowy. Kapustę kiszoną płuczemy, odsączamy i siekamy.
Wrzucamy wraz z pokrojonymi w paseczki morelami i żurawiną. Bigos podsmażamy przez 2-3 minuty, po czym wlewamy bulion i dodajemy pozostałe przyprawy. Dusimy jeszcze przez godzinę. Podajemy z pieczywem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na bigos. Polecamy danie w wersji bez kapusty kiszonej. Sprawdźcie też koniecznie bigos cygański, który tworzą mięsne klopsy i aromatyczny warzywny sos.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Świąteczny makowiec bez pieczenia i wyrabiania. Nie ma prostszego przepisu
Co zrobić, żeby farsz na gołąbki był miękki i soczysty? Zawsze pamiętaj o 3 zasadach
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnialidla