Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ładocha nie dodaje suszonych śliwek do bigosu. Stawia na inny owoc

Ładocha nie dodaje suszonych śliwek do bigosu. Stawia na inny owoc

Bigos Darii Ładochy
canva/YelenaYemchuk; Pawel Wodzynski/East News

Bigos często wzbogacany jest o dodatek śliwek suszonych. Daria Ładucha przygotowując świąteczne danie, wybiera jednak na inny owoc. Do gotującej się kapusty wrzuca bowiem suszone morele, które świetnie przełamują jej kwaśny smak. Musicie spróbować.

Jeśli tradycyjny bigos wam się już znudził, receptura kulinarnej blogerki Darii Ładochy może wnieść powiew świeżości do waszej kuchni. Celebrytka zamiast suszonych śliwek wybiera morele w tej wersji. Drobna zmiana sprawia, że danie nabiera nieco innego i bardzo ciekawego smaku.

Przepis na bigos Darii Ładochy

Składniki:

  • pół litra warzywnego bulionu

  • pół kilograma kiszonej kapusty

  • 50 g grzybów suszonych

  • 2 nieduże czerwone cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 50 g suszonych pomidorów

  • 50 g suszonych moreli

  • 50 g suszonej żurawiny

  • 1 kwaśne jabłko

  • kawałek imbiru

  • 30 ml sosu sojowego

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • szczypta kminu rzymskiego

  • szczypta kurkumy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przyrządzić smaczny bigos? Przepis Darii Ładochy zachwyca nietypowym dodatkiem

Zaczynamy od namoczenia grzybów. Zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Czosnek i cebulę siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy wyrazistą przyprawę z dodatkiem curry w proszku i kminem rzymskim.

Wrzucamy rozdrobnione warzywa, a następnie dodajemy pokrojone jabłko, suszone pomidory oraz namoczone grzyby. Wlewamy też sos sojowy. Kapustę kiszoną płuczemy, odsączamy i siekamy.

Wrzucamy wraz z pokrojonymi w paseczki morelami i żurawiną. Bigos podsmażamy przez 2-3 minuty, po czym wlewamy bulion i dodajemy pozostałe przyprawy. Dusimy jeszcze przez godzinę. Podajemy z pieczywem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na bigos. Polecamy danie w wersji bez kapusty kiszonej. Sprawdźcie też koniecznie bigos cygański, który tworzą mięsne klopsy i aromatyczny warzywny sos.

Bigos Darii Ładochy jest pyszny
canva/Vladimir Mironov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla