Smakosze.pl Porady Jak przechowywać cebulę?
canva/Lunamarina

Jak przechowywać cebulę?

29 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Cebula jest jednym z warzyw, po które sięgamy najczęściej. Do wielu potraw warto ją dorzucić, bo dodaje niepowtarzalnego smaku. Zużywamy jej sporo i zawsze dobrze mieć w domu mały jej zapas. Liczne grono smakoszy trzyma ją w lodówce. Takie postępowanie może przyczynić się do wytworzenia pleśni.

Bez cebuli wiele potraw nie będzie smakować tak jak trzeba. Surowa cebula dodaje charakteru surówkom i sałatkom, zeszklona nadaje słodkawą nutę farszom i sosom, a zrumieniona dodaje smaku i chrupkości pierogom.

Po cebulę warto też sięgać ze względu na jej właściwości zdrowotne. Zawiera witaminę C oraz składniki działające bakteriobójczo, dlatego nazywają ją naturalnym antybiotykiem i jest wskazana przy infekcjach i przeziębieniach. Poza tym oczyszcza drogi oddechowe i pomaga utrzymywać w ryzach cholesterol.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przechowywać cebulę?

Niektórzy trzymają cebulę w lodówce, jednak nie jest to dla niej właściwe miejsce. Cebula nie lubi bowiem wilgoci. W takich warunkach może zrobić się miękka, a nawet zapleśnieć.

Cebulę powinno się przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Jest nim np. spiżarnia czy piwnica.

Brak dostępu światła zapobiega wyrastaniu cebuli, a więc wypuszczaniu szczypioru. Oczywiście można go wykorzystać w kuchni, ale cebula wtedy zanika. Suche miejsce chroni ją przed pleśnieniem, zaś chłód zapewnia na długo jej odpowiednią twardość.

Jak długo można przechowywać cebulę?

Cebula potrafi długo zachowywać swoje cenne właściwości. Można ją przechowywać nawet 8 miesięcy. Konieczne jest jednak zapewnienie jej odpowiednich warunków.

Jeśli nie masz piwnicy ani spiżarni cebulę możesz wsypać do kosza i trzymać w ciemnym miejscu w kuchni. Może to być szafka pod zlewem albo jakieś inne, przewiewne miejsce.

Na naszych stronach znajdziesz też informacje dlaczego nie należy przechowywać ziemniaków obok cebuli . Podpowiemy ci też jak powinno się przechowywać jajka .

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

cebula ze szczypiorem
cebula ze szczypiorem

Źródło zdjęcia: canva/Markus Spiske temporausch

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy