Smakosze.pl Porady Jak przechowywać chleb w upalne dni? Niestety, mnóstwo osób robi ten błąd
Fot. Canva/ready made

Jak przechowywać chleb w upalne dni? Niestety, mnóstwo osób robi ten błąd

22 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy na pewno poprawnie przechowujesz chleb w upalne dni? Jeden błąd sprawi, że chleb zepsuje się szybciej. Dowiedz się, czego unikać i jak przechowywać pieczywo, a już zawsze będzie świeże.

Chleb latem psuje się szybciej

Upalne dni zawitały do nas na dobre, więc to dobry powód, aby dowiedzieć się, jak przechowywać chleb . W te dni pieczywo jest jeszcze bardziej narażone na zepsucie. Szczególnie na rozwój drobnoustrojów i pleśni. Dlatego standardowy sposób nie wystarcza.

Z dalszej części artykułu poznasz błąd, którego należy się wystrzegać. Poznasz także sprawdzony sposób, dzięki któremu chleb się nie zepsuje. Metoda jest banalnie prosta.

chleb w folii.jpg
Fot. Canva/fotogal
Swoją malinową chmurkę robię bez pieczenia. W sezonie na świeże owoce smakuje najlepiej

Nie popełniaj tego błędu

Wiele osób wciąż popełnia jeden błąd. Polega on na przechowywaniu pieczywa w foliowym worku lub w folii spożywczej. Chleb się wtedy zaparza, staje się wilgotne, a wysoka temperatura powoduje rozwój pleśni. W dodatku folia nie zapewnia odpowiedniej wentylacji, dlatego pod żadnym pozorem nie przechowuj w niej chleba.

Jak przechowywać pieczywo?

Jak więc przechowywać chleb, aby nie był narażony na wysokie temperatury, które powodują pleśń oraz wysychanie chleba? Najlepiej przechowywać pieczywo w papierowym worku. Świetnie sprawdzi się także przystosowany do tego chlebak, który będzie miał zapewnioną odpowiednią wentylację. Należy pamiętać także, że chlebak lub papierowy worek z pieczywem powinien znajdować się w chłodnym, lecz nie wilgotnym i zacienionym miejscu. Tylko wtedy będzie nadawał się do spożycia. Zastosuj powyższe metody, a chleb latem będzie doskonały. Sprawdź

chlebak.jpg
Fot. Canva/Firma fotografen
Posyp nim ogórek. Będzie smakować dokładnie tak jak arbuz
Mieszam makaron z bobem i dodaję te składniki. Nie znam szybszego sposobu na obiad
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy