Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Swoją malinową chmurkę robię bez pieczenia. W sezonie na świeże owoce smakuje najlepiej
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.06.2024 11:07

Swoją malinową chmurkę robię bez pieczenia. W sezonie na świeże owoce smakuje najlepiej

malinowa chmurka
Fot. YouTube/Mążprzygarach

Uwielbiam maliny, dlatego tak chętnie robię ciasto o apetycznie brzmiącej nazwie. Malinowa chmurka jest leciutka, delikatna i obłędnie pyszna. Zjesz ją ze smakiem i z łatwością przygotujesz to znakomite ciasto bez pieczenia. 

Malinowa chmurka poleca się na deser

Sezon na maliny w pełni i chętnie z niego korzystam. Ostatnio często robię malinową chmurkę. To ciasto bez pieczenia na delikatnym spodzie z biszkoptów, z malinową galaretką i masą śmietanową dosłownie zachwyca smakiem. Jest pyszne, leciutkie jak chmurka i trudno mu się oprzeć.

Rewelacyjne ciasto bez pieczenia podaję na deser. każdy, kto go spróbuje, chwali malinową chmurkę. Od razu też prosi o przepis na nią. Chętnie się nim dzielę. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Mąż przy garach. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

malinowa chmurka
Fot. YouTube/Mążprzygarach
Jest jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb. Wiele osób nawet nie słyszało o tym gatunku

Jak zrobić malinową chmurkę?

Składniki:

  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 700 ml gorącej wody
  • 160 g podłużnych biszkoptów
  • 600 g mrożonych malin
  • 12 g żelatyny w proszku
  • 100 ml gorącej wody
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 40 g bezików
  • 30 g płatków waniliowych

Przygotowanie ciasta bez pieczenia zacznij od przygotowania galaretki. Do miski wlej gorącą wodę i rozpuść w niej galaretki malinowe. Odstaw, by lekko ostygła. Teraz dno blaszki o wymiarach 18x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia i biszkoptami. Do ostudzonej galaretki malinowej dodaj maliny, wymieszaj i odstaw do tężenia.

Wyłóż ją na spód z biszkoptów. Rozprowadź po powierzchni biszkoptów i wstaw do lodówki na 20 minut. Teraz zajmij się masą śmietanową. Do miseczki wlej trochę wody i wsyp żelatynę. Wymieszaj i odstaw do lekkiego ostudzenia. Do dużej miski wlej dobrze schłodzoną kremówkę, wsyp cukier puder i dodaj pastę waniliową. Możesz ją zastąpić cukrem waniliowym. 

Malinowa chmurka kusi pysznym smakiem

Teraz zmiksuj składniki tak, by śmietana stała się gęsta i puszysta. Nie może być sztywna. Następnie łyżkę śmietany dodaj do przestudzonej żelatyny. Wymieszaj i przelej do ubitej śmietany. Od razu masę śmietanową wylej na galaretkę malinową w blasze. 

Wyrównaj powierzchnię, ułóż na niej beziki i posyp płatkami migdałowymi. Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Ewentualnie wystarczy 3 godziny. Po tym czasie możesz podawać malinową chmurkę. Jest rewelacyjna w smaku i rozpływa się w ustach. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić zdrową i smaczną sałatkę z kaszy gryczanej. Radziliśmy, jak najlepiej przechowywać koperek. 

malinowa chmurka
Fot. YouTube/Mążprzygarach

Źródło: YouTube/Mążprzygarach

Zdjęcia: screen YouTube/Mążprzygarach