Swoją malinową chmurkę robię bez pieczenia. W sezonie na świeże owoce smakuje najlepiej
![malinowa chmurka](https://images.iberion.media/images/1920/malinowa_chmurka_394f6e4b3d.jpg)
Uwielbiam maliny, dlatego tak chętnie robię ciasto o apetycznie brzmiącej nazwie. Malinowa chmurka jest leciutka, delikatna i obłędnie pyszna. Zjesz ją ze smakiem i z łatwością przygotujesz to znakomite ciasto bez pieczenia.
Malinowa chmurka poleca się na deser
Sezon na maliny w pełni i chętnie z niego korzystam. Ostatnio często robię malinową chmurkę. To ciasto bez pieczenia na delikatnym spodzie z biszkoptów, z malinową galaretką i masą śmietanową dosłownie zachwyca smakiem. Jest pyszne, leciutkie jak chmurka i trudno mu się oprzeć.
Rewelacyjne ciasto bez pieczenia podaję na deser. każdy, kto go spróbuje, chwali malinową chmurkę. Od razu też prosi o przepis na nią. Chętnie się nim dzielę. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Mąż przy garach. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![malinowa chmurka](https://images.iberion.media/images/origin/malinowa_chmurka_df6b83bc39.jpg)
Jak zrobić malinową chmurkę?
Składniki:
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 700 ml gorącej wody
- 160 g podłużnych biszkoptów
- 600 g mrożonych malin
- 12 g żelatyny w proszku
- 100 ml gorącej wody
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 40 g bezików
- 30 g płatków waniliowych
Przygotowanie ciasta bez pieczenia zacznij od przygotowania galaretki. Do miski wlej gorącą wodę i rozpuść w niej galaretki malinowe. Odstaw, by lekko ostygła. Teraz dno blaszki o wymiarach 18x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia i biszkoptami. Do ostudzonej galaretki malinowej dodaj maliny, wymieszaj i odstaw do tężenia.
Wyłóż ją na spód z biszkoptów. Rozprowadź po powierzchni biszkoptów i wstaw do lodówki na 20 minut. Teraz zajmij się masą śmietanową. Do miseczki wlej trochę wody i wsyp żelatynę. Wymieszaj i odstaw do lekkiego ostudzenia. Do dużej miski wlej dobrze schłodzoną kremówkę, wsyp cukier puder i dodaj pastę waniliową. Możesz ją zastąpić cukrem waniliowym.
Malinowa chmurka kusi pysznym smakiem
Teraz zmiksuj składniki tak, by śmietana stała się gęsta i puszysta. Nie może być sztywna. Następnie łyżkę śmietany dodaj do przestudzonej żelatyny. Wymieszaj i przelej do ubitej śmietany. Od razu masę śmietanową wylej na galaretkę malinową w blasze.
Wyrównaj powierzchnię, ułóż na niej beziki i posyp płatkami migdałowymi. Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Ewentualnie wystarczy 3 godziny. Po tym czasie możesz podawać malinową chmurkę. Jest rewelacyjna w smaku i rozpływa się w ustach. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić zdrową i smaczną sałatkę z kaszy gryczanej. Radziliśmy, jak najlepiej przechowywać koperek.
![malinowa chmurka](https://images.iberion.media/images/origin/malinowa_chmurka_150c228dfe.jpg)
Źródło: YouTube/Mążprzygarach
Zdjęcia: screen YouTube/Mążprzygarach
![ciasto z kruszonką](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_kruszonka_21ad3199e0.jpg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_6b0be2229c.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_ce7575399a.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![rozbijanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/rozbijanie_miesa_764d30c414.jpg)
![sztuczka kuchenna](https://images.iberion.media/images/origin/sztuczka_kuchenna_888740cdbc.jpg)
![zucchiolo](https://images.iberion.media/images/origin/zucchiolo_e0061d5143.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_c607ac36ba.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_075f0c1af8.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![krem z truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/krem_z_truskawkek_4603055091.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![dżem z agrestu na kanapkach](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_agrest_6cfb11f21c.jpg)
![deser truskawkowy](https://images.iberion.media/images/origin/deser_truskawkowy_7571190674.jpg)
![delicje na blasze](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_ea6858bcba.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo_d1e128f33c.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![kluski drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_drozdzowe_21c61fad7b.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![biały chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/bialy_chlodnik_96bc7d036a.jpg)
![jagodzianki i siostra Anastazja](https://images.iberion.media/images/origin/jagodzianki_c4d24c960d.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/malosolne_98850c8146.jpg)
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_90b461535c.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![Ania Bardowska, ogórki z chilli](https://images.iberion.media/images/origin/Ania_Bardowska_ogorki_z_chilli_103ad253fd.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/z1_00e00d108c.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)