Smakosze.pl Porady Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł? 1 zasada jest na wagę złota
Canva / Torring

Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł? 1 zasada jest na wagę złota

7 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Chrzan jest ważnym produktem, jeśli chodzi o polską kuchnie. Szczególne miejsce na stole zajmie podczas świat wielkanocnych. Aby żaden kawałeczek się nie zmarnował, należy go przechowywać w odpowiednich warunkach. Warto wiedzieć, że ta roślina nader lubi wilgoć oraz chłodniejsze temperatury.

Chrzan w polskiej kuchni znamy pod różnymi postaciami

Chrzan w sklepach dostępny jest w różnych formach. Co dzielniejsi postawią na korzeń w całości, by zetrzeć go samodzielnie w domu. Ci zabiegani kupią raczej na gotowy produkt w słoiczku. Niezależnie od dokonanego wyboru, chrzan trzeba trzymać w odpowiednich warunkach.

Żaden majonez. Lewandowska robi faszerowane jajka z jednym z najzdrowszych składników

Jak we właściwy sposób przechowywać chrzan?

Korzenie chrzanu lubią chłód i wilgotne powietrze .Z tego względu doskonale będą się czuły przechowywane w lodówce . Aby zapewnić im jak najlepsze warunki, można wręcz włożyć je do torebki wyłożonej wilgotnym ręcznikiem papierowym . Korzenie przedtem należy jednak dokładnie umyć i osuszyć .

Większą ilość chrzanu można trzymać w piwnicy . W tym celu korzenie umieszczamy luźno w drewnianych skrzynkach . Następnie zasypujemy je czystym piaskiem i pozostawiamy w pomieszczeniu . Panująca w nim temperatura powinna oscylować w granicach 0-3 stopni .

Chrzan kupowany w słoiczku jest dosyć wytrzymałym produktem spożywczym . W lodówce może spędzić nawet do 4 miesięcy . Warto jednak mieć świadomość, że z biegiem czasu traci swój charakterystyczny smak i aromat . Idealnie jest więc zużyć napoczęty słoiczek w ciągu 3-4 tygodni .

Chrzan, który przechowujemy w otwartym słoiczku najlepiej co jakiś czas kontrolować . Nikt nie chce spożywać żywności, której świeżość pozostawia cokolwiek do życzenia . Czynnikiem alarmującym jest jego barwa . Kiedy chrzan zaczyna wyraźnie ciemnieć, należy go niestety wyrzucić .

Co jeszcze warto wiedzieć o przechowywaniu chrzanu?

Chrzan można bez najmniejszych problemów zamrozić . Jeśli macie dużą jego ilość to idealny sposób za przedłużenie jego przydatności do spożycia . Dokładnie oczyszczone i osuszone kawałki wystarczy powkładać do woreczków foliowych przeznaczonych do mrożenia . Taki chrzan w zamrażarce może spędzić długie miesiące, a przy tym zachować swój cały smak i aromat .

Poza mrożeniem istnieje jeszcze jedna skuteczna metoda na przechowywanie chrzanu . Można go ususzyć, zupełnie jak grzyby. Pokrój korzeń w krążki, nawlecz na nitkę i powieś w ciepłym suchym i przewiewnym miejscu . Aby skorzystać z przyprawy, wystarczy zalać ją niewielką ilością wody .

Niezależnie od tego, jak chcemy wykorzystać chrzan, należy kupić produkt dobrej jakości . Na targach i w warzywniakach dostępny jest on cały rok . Szczyt sezony przypada jednak na początek wiosny, co zgrywa się idealnie z przygotowywaniem wielkanocnych dań .

Dobry, świeży chrzan charakteryzuje się jędrnymi korzeniami . Nie mogą one nosić śladów pleśni oraz podejrzanych przebarwień . Wyschnięta i wysuszona roślina oznacza z kolei, że jej zbiór nastąpił jakiś czas temu i zdążyła się już zestarzeć . Kolejnym czynnikiem, który dyskwalifikuje chrzan z zakupów są pojawiające się na nim kiełki . Tarty chrzan podkręci smak tradycyjnej jarzynowej sałatki . Zupa chrzanowa Ani Starmach to idealny przepis na wykorzystanie tego aromatycznego dodatku .

miseczka tartego chrzanu.png
Canva / 5PH

Makłowicz wyjawił sekret żurku. „Bez tego jest nędzny”
Zapomnij o tarce. Chrupiące placki ziemniaczane zrobisz w 10 minut
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy