Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do sałatki jarzynowej. Ten składnik najlepiej podkręca smak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.04.2023 11:04

Zetrzyj na tarce i dodaj do sałatki jarzynowej. Ten składnik najlepiej podkręca smak

sałatka jarzynowa z tartym chrzanem
autor zdjęcia: Jakub Kossakowski, canva/JackF

Sałatka jarzynowa na Wielkanoc nie może obyć się bez świątecznego i wiosennego i świątecznego akcentu. Sałatkę dopraw majonezem, jogurtem i świeżym, tartym chrzanem. Chrzan podkręci smak całej potrawy.

Kultowa sałatka w nowym wydaniu. Nie ma lepszego dania na Wielkanoc

Sałatka jarzynowa jest kultowym daniem w naszej kuchni. Jest szybka, prosta, a wychodzi za każdym razem. Niektórzy wzbogacają smak kultowej sałatki pieczarkami marynowanymi, cebulą, czy musztardą. Najlepszy efekt uzyskasz jednak, kiedy dodasz do niej świeży, starty chrzan.

Świeży korzeń chrzanu doda charakteru całej sałatce. Wystarczy, że wymieszasz go z jogurtem i majonezem, a następnie dodasz do pozostałych składników. Do sałatki jarzynowej koniecznie dodaj również białą część pora i soczyste jabłko.

Jabłko i por również dobrze podkręcają smak. Sprawiają, że sałatka jarzynowa nie jest wyłącznie słodka i delikatna. Gotową sałatkę przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Jeśli chcesz przedłużyć jej świeżość, nie dodawaj do niej od razu majonezu i jogurtu.

 

Ubij ziemniaki i dodaj ryż. To najlepszy patent na postne kotlety

Przepis na najsmaczniejszą sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ogórki kiszone
  • mała puszka groszku konserwowego
  • małe jabłko
  • łyżka tartego chrzanu
  • sól pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypiorek do dekoracji

Jak zrobić sałatkę jarzynową? Kluczowe są dodatki

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj jajka na twardo, odsącz z zalewy groszek. Pokrój w drobną kostkę ogórki, jabłko, posiekaj por.

Wszystkie przygotowane składniki przełóż do większej miski. Zetrzyj na tarce chrzan i wymieszaj go z majonezem i jogurtem. Sos przełóż do sałatki, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem, smacznego.

Na Wielkanoc koniecznie upiecz domowe chlebki do żurku. Na przystawkę i śniadanie doskonale sprawdzą się buraczane jajka faszerowane. Dania posmakują wszystkim gościom.

sałatka jarzynowa.jpg
canva/springtime78