Żaden majonez. Lewandowska robi faszerowane jajka z jednym z najzdrowszych składników
Anna Lewandowska zna dobry sposób na faszerowane jajka. W swojej wersji tej tradycyjnej przekąski nie używa ani grama majonezu. Zamiast tego miesza żółtka z kremowym i przede wszystkim zdrowym miąższem z awokado. Takie jajka faszerowane momentalnie znikają z półmiska.
Jajka faszerowane z awokado to pyszna i zdrowa przekąska
Anna Lewandowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta na Instagramie, bardzo dużą wagę przykłada do zdrowego odżywiania. Nic więc dziwnego, że swoje faszerowane jajka robi właśnie z awokado. Owoc ten ceniony jest przed dietetyków nie bez powodu. Wyśmienity smak i przyjemna konsystencja to tylko niektóre z jego zalet.
Awokado uznawane jest za jeden z najzdrowszych owoców. Dzięki dużej zawartości tłuszczu idealnie nadaje się na zamiennik majonezu w jajkach faszerowanych. Nie jest to jednak niezdrowy tłuszcz, który staramy się ograniczyć w diecie, a tłuszcze nienasycone z dobrze zbalansowaną proporcją kwasów omega 6 do omega 3. Te cenne składniki zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe, przez co redukują znacznie ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu.
Spożywanie zdrowego tłuszczu w posiłkach poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, minerałów i innych składników odżywczych. Tych nie brakuje w pysznym awokado. Owoc jest bogatym źródłem witamin C, E, K i B6, a także ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, magnezu i potasu. Dzięki temu jego jedzenie poprawia wygląd skóry, wspomaga wzrok, zapewnia zdrowe i mocne kości, a nawet wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Zakazany składnik sałatki jarzynowej. Wyląduje w koszu szybciej niż myśliszPrzepis na faszerowane jajka według Anny Lewandowskiej
Składniki:
- 4 jajka
- 4 kawałki suszonych pomidorów w zalewie
- 1 awokado
- sól morska
- pieprz czarny
- tymianek
Pyszne i zdrowe faszerowane jajka
Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupek i odstaw do ostygnięcia. Następnie każde przekrój na pół, a z połówek usuń żółtka i przełóż je do miski.
Awokado do jajek faszerowanych przekrój. Wyjmij z niego pestkę, a miąższ wydobądź ze skórki. Dodaj go do naczynia z żółtkami.
Pomidory suszone do jajek faszerowanych pokrój w mniejsze kawałki. Dorzuć je do pozostałych składników, całość dopraw do smaku dolą, pieprzem i tymiankiem. Zmiksuj farsz na gładką masę i poprzekładaj do połówek białek. Jajka faszerowane gotowe są do podania. Bosacka wie, po czym poznać dobre i dojrzałe awokado. Charakterne jajka ze świątecznym dodatkiem uszczęśliwią wielbicieli zdecydowanych smaków.
Źródło: hpba