Jak przechowywać kiszone ogórki po otwarciu? 1 czynność jest arcyważna
Domowe kiszone ogórki mogą miesiącami stać na półkach w spiżarni. Co jednak począć z nimi po otwarciu słoika? Aby zapobiec zepsuciu się warzyw konieczne jest trzymanie ich w lodówce. To jednak nie jedyny warunek, jaki należy spełnić.
Po otwarciu ogórki szybko pleśnieją
Właściwe przechowywanie żywności ma niebagatelny wpływ na jej jakość i zdatność do spożycia. Nie zawsze jednak mamy 100 procent pewności, jak prawidłowo należy to robić. Dla niektórych zaskoczeniem może być fakt, że kiszone ogórki po otwarciu bezwzględnie trzeba przechowywać w lodówce. Zostawienie ich w temperaturze pokojowej bardzo szybko doprowadzi do powstania pleśni.
Jak przechowywać otwarty słoik kiszonych ogórków?
Kiszone ogórki po zalaniu zalewą i szczelnym zakręceniu można przechowywać nawet 12 miesięcy . Po otwarciu słoika czas ten momentalnie ulega skróceniu. Napoczęte warzywa do spożycia nadawać się będą maksymalnie przez 3 miesiące, pod warunkiem, że trafią do lodówki . O czym warto pamiętać, poza przechowywaniem ich w lodówce?
Kiszonych ogórków nie przekładamy ze słoika do innego naczynia . To, w którym zostały przyrządzone jest do ich trzymania najlepsze . Pod żadnym pozorem nie wymieniamy ani nie wylewamy otaczającej je zalewy . Grozi to zmarnowaniem całego słoika przetworu.
Kiszone ogórki zawsze powinny być w całości przykryte zalewą . Część, która wystaje ponad powierzchnię narażona jest na szybsze zepsucie . Warzywa miękkie, pokryte nalotem i roztaczające nieprzyjemny zapach niestety nie nadają się do jedzenia i konieczne jest ich wyrzucenie .
Słoik z kiszonymi ogórkami musi być szczelnie zamknięty . Dzięki temu do wnętrza nie dostaną się żadne zanieczyszczenia i drobnoustroje . Przy okazji warzywa nie będą chłonąć innych lodówkowych aromatów, ani roztaczać własnego, charakterystycznego zapachu . Trzymając się tych zasad mamy duże szanse na maksymalne przedłużenie terminu przydatności ogórków .
O czym jeszcze pamiętać przechowując kiszone ogórki?
Zabójcze dla każdej żywności są bakterie i drobnoustroje . Czasem nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak przez nieuwagę możemy wprowadzić je do opakowania z jedzeniem . Na jakie niefrasobliwe działanie są narażone kiszone ogórki i na co zwracać baczną uwagę?
Ogórków kiszonych ze słoika nie należy wyjmować palcami . Na dłoniach mamy bowiem całą masę niewidocznych zanieczyszczeń. Wydobywając ogórki ręcznie z łatwością przenosimy zarazki do wnętrza słoika . W tym celu lepiej więc posłużyć się widelcem .
Sam sztuciec nie wystarczy, aby zażegnać zagrożenie . Pamiętajmy, by za każdym razem był on czysty . Nie używajmy widelca, którym wcześniej nabieraliśmy inny rodzaj żywności . Resztki jedzenia z pewnością zostaną w zalewie z kiszonymi ogórkami, co może im wyłącznie zaszkodzić .
Uważajmy także, aby do kiszonek nie dostała się ślina . Oblizany odruchowo widelec koniecznie umyjmy pod bieżącą wodą przed ponownym zanurzeniem go w słoiku . Niedopuszczalne jest także picie zalewy prosto z naczynia z ogórkami kiszonymi . Jeśli mamy taką ochotę, lepiej odlać niewielką porcję do osobnej szklanki . Sprawdź czy należy obawiać się piany na ogórkach kiszonych . Warzywa te są głównym składnikiem obłędnej obiadowej surówki .