Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Smaż na nim kotlety mielone, a nie pożałujesz. Smak będzie bezkonkurencyjny
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.03.2023 14:16

Smaż na nim kotlety mielone, a nie pożałujesz. Smak będzie bezkonkurencyjny

kotlety mielone na patelni
Canva / Ivan-balvan

Kotlety mielone są jednym z najpopularniejszych dań. W każdym domu obowiązkowo raz na jakiś czas goszczą na stole. Aby cieszyły wyjątkowym smakiem konieczne jest wybranie najlepszego tłuszczu do smażenia. W przypadku kotletów idealnie sprawdzi się ten najtańszy, czyli smalec.

 

Kotlety mielone od lat uwodzą smakiem

Najlepszy kotlet mielony ma chrupiącą rumianą otoczkę i miękkie, soczyste wnętrze. Takie połączenie nie może powstać przypadkiem. Równie ważna, jak samo wyrobienie mięsa, jest też jego obróbka termiczna. Sprawdź, na czym smażyć kotlety mielone i jak powinno się to robić.

Okrasa z białej kiełbasy robi rarytas. Będzie przebojem wielkanocnego śniadania

Najlepszy do smażenia kotletów mielonych jest smalec

Są różne szkoły smażenia kotletów mielonych. W tak klasycznym daniu warto jednak postawić na równie klasyczne rozwiązania. Dowiedzcie się, na czym smażyły uwielbiane kotlety Wasze babcie. Odpowiedź zapewne będzie tylko jedna.

Nie warto przepłacać za tłuszcz do smażenia kotletów mielonych. Najtańszym, a jednocześnie najlepszym wyborem będzie najzwyklejszy smalec. Niedrogi produkt nie pali się w wysokiej temperaturze, a przy tym nadaje daniu przyjemnego smaku i aromatu. Pamiętaj jedynie, by po usmażeniu kotletów odsączyć je z nadmiaru tłuszczu

Ilość smalcu do smażenia kotletów powinna być odpowiednio dobrana. Patelnia nie może być zbyt sucha, gdyż wtedy kotlet spali się na zewnątrz, a w środku pozostanie surowy. Z drugiej strony pływające w tłuszczu mięso także nie jest dobrym rozwiązaniem. Konieczne jest znalezienie złotego środka.

Smalec musi jednolicie pokrywać całą powierzchnię patelni. Po położeniu na nim kotletów mielonych powinien sięgać ok. ⅓ ich wysokości. Dzięki temu ciepło będzie optymalnie dystrybuowane zarówno na zewnątrz, jak i do środka potrawy. Szybko przekonacie się, jak pyszne rezultaty niesie ze sobą taka metoda.

Na czym jeszcze można smażyć kotlety mielone?

Chociaż smalec daje wybitne wręcz rezultaty w smażeniu kotletów mielonych, nie każdemu pasuje jego specyficzny zapach. Dla takich osób jest jednak ratunek. Smaczne kotlety wyjdą także na innych rodzajach tłuszczu. Na jakich konkretnie?

Jeśli lubicie delikatne kotlety mielone usmażcie je na maśle. Ważna jest jednak 1 zasada. Masło użyte do smażenia koniecznie musi być sklarowane. W przeciwnym wypadku zawarte w nim białko spali się, przez co cała potrawa nabierze niepożądanego posmaku.

Równie dobrze do smażenia kotletów mielonych nada się olej roślinny. Ma tę zaletę, że nie zawiera cholesterolu. Jednak jego wybór nie pozostaje bez znaczenia. Nie wszystkie oleje odporne są bowiem na działanie wysokich temperatur, które wytwarzane są podczas smażenia. Który w takim razie wybrać?

Do smażenia najlepszy i najbezpieczniejszy będzie olej rzepakowy. Jest odporny na wysokie temperatury, a także neutralny w smaku. Unikajcie oleju słonecznikowego, sezamowego czy z pestek dyni. Takie tłuszcze lepiej spożywać na zimno, na przykład w ulubionej sałatce. Bułkę do kotletów mielonych najlepiej namaczać w nieoczywistym produkcie. Warzywne kotlety smakują tak samo dobrze, a nawet jeszcze lepiej niż ich mięsny odpowiednik.

smalec wieprzowy.png
Canva / milanfoto