Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Masz dość strzelającej wątróbki? Trik Strzelczyka rozwiąże ten problem raz na zawsze
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.03.2023 11:07

Masz dość strzelającej wątróbki? Trik Strzelczyka rozwiąże ten problem raz na zawsze

sposób na wątróbkę Tomasza Strzelczyka
Screen z filmu na kanale YouTube @ODDASZFARTUCHA

Masz dość bałaganu spowodowanego wątróbką strzelającą w czasie smażenia? Sprawdź niezwykłą metodę Tomasza Strzelczyka. Dzięki sparzeniu wrzątkiem mięso smaży się idealnie, a tłuszcz zostaje na swoim miejscu. Sama sprawdź, jakie to proste.

Przygotowanie wątróbki nie musi być uciążliwe

Strzelająca na około wątróbka to zmora niejednej pani domu. Z pomocą przychodzi Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube. Dzięki poradom kucharza potrawa wychodzi idealnie soczysta i smaczna, a Ty możesz zająć się degustacją zamiast sprzątaniem.

Ogiński pokazał, jak obiera się pomidory w najlepszych restauracjach na świecie

Jak przygotować wątróbkę do smażenia według Tomasza Strzelczyka?

Tomasz Strzelczyk krok po kroku zdradził swój sposób na smażenie wątróbki. Aż trudno uwierzyć, jak proste może być to zadanie. Produkt wystarczy pokroić i zalać wrzącą wodą. Potem jest już tylko łatwiej.

Pokrojoną wątróbkę przełóż do naczynia i zalej wrzątkiem. Trzymaj ją w wodzie przez około minutę. Następnie mięso odcedź i osusz starannie na ręczniku papierowym.

Sparzoną wątróbkę włóż z powrotem na miski. Oprósz ją delikatnie mąką. Całość przemieszaj tak, by mąka równomiernie pokryła mięso. Po tych prostych czynnościach możemy przystąpić do smażenia.

Tomasz Strzelczyk pokazuje, jak smażyć wątróbkę

Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia wątróbki. Następnie wyłóż na niego mięso. Tomasz Strzelczyk pozwala mu się w spokoju dobrze obsmażyć z jednej strony. Nie ma potrzeby stale mieszać produktu.

Kiedy wątróbka zrumieni się z jednej strony, możemy przełożyć ją na drugą. Pamiętajmy przy tym, aby absolutnie jej nie nakłuwać. Takie działanie sprawiłoby, że potrawa straciłaby całą soczystość. Przy przewracaniu jej zachowaj zatem ostrożność.

Wątróbkę solimy pod sam koniec smażenia. Dzięki temu danie nie wyjdzie twarde i gumowate. Po doprawieniu słodka i apetyczna wątróbka według Tomasza Strzelczyka gotowa jest do podania. Nigdy już nie przyrządzisz jej inaczej. Jaki pomysł na wątróbkę ma inny popularny kucharz? Cebulka dodana do podrobów będzie wyjątkowa dzięki 1 składnikowi.

Źródło: YouTube @ODDASZFARTUCHA