Jak przechowywać masło, żeby było miękkie?
Nie ma nic gorszego, niż twarde i zimne masło z samego rana - kiedy zaraz po przebudzeniu jedyne, o czym się myśli, to zrobienie śniadania, twarde jak kamień masło, sprawia, że humor od razu jest popsuty. Dlatego radzimy co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji.
Choć jesteśmy przyzwyczajeni, że masło, jak każdy nabiał, należy trzymać w lodówce, nie jest to wcale prawda. O ile w tym przypadku data przydatności do spożycia tego tłuszczu wydłuża się, to taka metoda przechowywania ma znacznie więcej wad niż zalet.
Jak przechowywać masło?
Zapomnij o trzymaniu masła w zimnej lodówce, w której twardnieje na kość. Długotrwałe wystawianie go na niską temperaturę sprawia, że bezpowrotnie traci swój smak i aromat, przez co przestaje być dłużej tak smaczne. Dlatego zalecamy najzwyklejsze trzymanie go na blacie czy stole w kuchni.
W tym celu warto zaopatrzyć się w dobrą maselniczkę, która odgrodzi masło od promieni słonecznych, wilgoci oraz tlenu. Każde z tych trzech czynników zdecydowanie przyspiesza proces jełczenia, więc izolacja produktu od ich działania wydłuży przydatność do spożycia.
Włóż masło do solanki
Aby zatrzymać rozwój bakterii gnilnych, możesz włożyć masło do zalewy sporządzonej z dużej ilości soli i wody. Woda powinna być przegotowana, a naczynie, w którym będzie masło, wyparzone. W taki sposób znacznie zmniejszasz szansę zepsucia.
Na naszym portalu zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się przydać. Przeczytaj ten artykuł , w którym zdradzamy ukrytą funkcję młynka do kawy z czasów PRL. W tym tekście pokazujemy jak przygotować specjalny napój oczyszczający tętnice z niebezpiecznych złogów.
Doskonałym naczyniem do tej metody jest gliniany garnuszek z pokrywką, który zarówno łatwo się czyści, jak i świetnie utrzymuje odpowiednią temperaturę. Nie należy wybierać szklanych słoików, ponieważ te przepuszczają światło.
Źródło: Efraimstochter, pixabay
Jak długo przechowywać masło?
Jeśli chcesz mieć zawsze miękką kostkę, trzeba liczyć się z tym, że po 10 dniach w temperaturze około 20 stopni Celsjusza, masło traci na jakości. Zmienia się jego smak, a wartości odżywcze ulegają rozpadowi. Aby zachować je świeże jak najdłużej, wybierz zamrażalnik.
Pakując masło w szczelne foliowe opakowanie, a następnie umieszczając je w zamrażalniku, przedłużasz jego żywotność nawet do pół roku. W zamrażarce powinna panować temperatura -20 stopni Celsjusza, aby maksymalnie wydłużyć ten czas.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker.pl