Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Przepis na cytrynowy napój oczyszczający tętnice
Adam Moskal
Adam Moskal 09.05.2021 02:00

Przepis na cytrynowy napój oczyszczający tętnice

Napój cytrynowy
Creative-Family, Getty Images

Napój cytrynowy, który doskonale wpływa na kondycję tętnic i układu krwionośnego, składa się jedynie z kilku składników. Co więcej, każdy z nich większość z nas ma w swoich domach, a ich cena jest na tyle niewielka, że nie będzie problemów z ich zdobyciem.

Zdrowy układ krwionośny jest bardzo ważny w kontekście ogólnej kondycji organizmu. Ryzykowanie problemów może skończyć się w bardzo przykry sposób, a ewentualne złogi czy zatory często wywołują groźne zawały serca czy udary mózgu. 

Napój cytrynowy na lepsze krążenie

Miażdżyca, nieregularne ciśnienie, podwyższony cholesterol, słabe serce czy cienkie ścianki naczyń krwionośnych - każde z nich jest częścią składową złego układu krwionośnego, od które zależy całe funkcjonowanie wszystkich innych organów wewnętrznych. 

Dlatego warto przygotować banalnie prosty napój wykazujący właściwości profilaktyczne i zmniejszające ryzyko poważnego zachorowania. Poniższa receptura została zaczerpnięta z naturalnego ziołolecznictwa, dzięki czemu można mieć pewność, że działa.

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy jak wyhodować drzewko laurowe w domu. W tym tekście  pokazujemy jedzenie przyszłości według Unii Europejskiej. 

Źródło: Creative-Family, Getty Images

Przepis na napój cytrynowy

Składniki: 

  • 3 łyżki sody oczyszczonej 

  • pęczek świeżej natki pietruszki 

  • 4 cytryny 

  • 12 szklanek wody

Zacznij od dokładnego wyparzenia cytryn we wrzątku, a następnie wyszorowaniu ich pod bieżącą wodą. Wrzuć je do garnka, dodaj sodę oczyszczoną i odstaw je na godzinę. Po tym czasie wylej z garnka wodę, przemyj jego zawartość. Wyjmij z niego cytryny.

Do garnka ponownie wlej czystą wodę i doprowadź ją do wrzenia. W międzyczasie pokrój cytrynę na mniejsze kawałki (mogą być ćwiartki, plastry i inne kształty). Poszatkuj również natkę pietruszki. Wrzuć je do wrzątku i gotuj przez około 2 godziny. 

Przedzeć napój przez sitko, przelej do butelki i odstaw do wystudzenia. Gdy ostygnie, wstaw go do lodówki. Codziennie rano pij jedną łyżkę, a po 20 dniach odczujesz pierwsze pozytywne efekty. Warto co kilka dni przygotowywać nową porcję, aby zawsze mieć dostęp do jak najświeższego syropu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Cytryna