Smakosze.pl
pierogi

wikipedia/Kpalion/CC BY-SA 3.0

Przepis na pierogi ze śledziem

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pierogi to wielki przebój polskiej kuchni. Można je podawać na wiele sposobów: zarówno na słodko, jak i na słono. Czasem można dodać do nich dość nietypowe dodatki. Jednym z nich jest śledź. Nie ma wątpliwości wokół takich pierogów absolutnie nikt nie przejdzie obojętnie.

Pierogi są absolutnym klasykiem polskiej kuchni. Zazwyczaj jemy je z dodatkiem sera lub sezonowych owoców. Okazuje się, że możemy również z powodzeniem zjeść je z dość kontrowersyjnym dodatkiem śledzia.

Śledź w pierogach? Dlaczego nie!

Śledzie nie od dziś goszczą w polskiej kuchni. Zazwyczaj jemy je same lub w formie sałatki. Niektórzy dodają je również do pierogów! Nie mamy wątpliwości, że taki miks z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom.

Nietypowy farsz przypadnie do gustu zarówno zwolennikom tradycyjnej kuchni, jak i wszystkim poszukiwaczom nieco mniej typowych smaków! Poniżej podajemy przepis na pierogi ze śledziami!

Pierogi ze śledziam - przepis

Lista składników:

  • 500 g mąki pszennej 

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki oleju 

  • szklanka mleka

  • 1/2 szklanki wody

  • 400 g płatów śledziowych

  • 500 g pieczarek

  • 2 cebule

  • olej rzepakowy

  • pieprz czarny do smaku

Sposób wykonania:

Płaty śledziowe wymocz w wodzie przez około 2 godziny. Pokrój cebulę i zeszklij ją na oleju. Dodaj do niej pokrojone pieczarki i smaż oba składniki za wolnym ogniu. Zmiel w maszynce śledzie oraz podsmażone pieczarki.

Wymieszaj farsz i dodaj do smaku świeżo mielony pieprz oraz sól. Jeśli będzie bardzo wilgotny, wzbogać go bułką tartą. 

Zagnieć ciasto z mąki pszennej, ziemniaczanej, oleju, mleka oraz wody. Pozostaw je pod ścierką na 15 minut, a następnie podziel je na cztery części. Każdą z nich wałkuj na placek i wykrawaj z nich krążki. Umieść w nich farsz i zalep.

Włóż pierogi partiami do gotującej się wody. Podawaj je ciepłe wraz z podsmażoną cebulką. Smacznego!

Polecamy również przepis na pierogi z soczewicą, które zachwyciły samego Roberta Makłowicza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Przyślij przepis 

undefined

Tagi:

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >
Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Czytaj więcej >