Smakosze.pl
pierogi

wikipedia/Kpalion/CC BY-SA 3.0

Przepis na pierogi ze śledziem

9 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pierogi to wielki przebój polskiej kuchni. Można je podawać na wiele sposobów: zarówno na słodko, jak i na słono. Czasem można dodać do nich dość nietypowe dodatki. Jednym z nich jest śledź. Nie ma wątpliwości wokół takich pierogów absolutnie nikt nie przejdzie obojętnie.

Pierogi są absolutnym klasykiem polskiej kuchni. Zazwyczaj jemy je z dodatkiem sera lub sezonowych owoców. Okazuje się, że możemy również z powodzeniem zjeść je z dość kontrowersyjnym dodatkiem śledzia.

Śledź w pierogach? Dlaczego nie!

Śledzie nie od dziś goszczą w polskiej kuchni. Zazwyczaj jemy je same lub w formie sałatki. Niektórzy dodają je również do pierogów! Nie mamy wątpliwości, że taki miks z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom.

Nietypowy farsz przypadnie do gustu zarówno zwolennikom tradycyjnej kuchni, jak i wszystkim poszukiwaczom nieco mniej typowych smaków! Poniżej podajemy przepis na pierogi ze śledziami!

Pierogi ze śledziam - przepis

Lista składników:

  • 500 g mąki pszennej 

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki oleju 

  • szklanka mleka

  • 1/2 szklanki wody

  • 400 g płatów śledziowych

  • 500 g pieczarek

  • 2 cebule

  • olej rzepakowy

  • pieprz czarny do smaku

Sposób wykonania:

Płaty śledziowe wymocz w wodzie przez około 2 godziny. Pokrój cebulę i zeszklij ją na oleju. Dodaj do niej pokrojone pieczarki i smaż oba składniki za wolnym ogniu. Zmiel w maszynce śledzie oraz podsmażone pieczarki.

Wymieszaj farsz i dodaj do smaku świeżo mielony pieprz oraz sól. Jeśli będzie bardzo wilgotny, wzbogać go bułką tartą. 

Zagnieć ciasto z mąki pszennej, ziemniaczanej, oleju, mleka oraz wody. Pozostaw je pod ścierką na 15 minut, a następnie podziel je na cztery części. Każdą z nich wałkuj na placek i wykrawaj z nich krążki. Umieść w nich farsz i zalep.

Włóż pierogi partiami do gotującej się wody. Podawaj je ciepłe wraz z podsmażoną cebulką. Smacznego!

Polecamy również przepis na pierogi z soczewicą, które zachwyciły samego Roberta Makłowicza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Przyślij przepis 

undefined

Podobne artykuły

Kapusta z głąbem

Przepisy

Genialny sposób na wykorzystanie głąbu kapusty

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >