Przepis na pierogi ze śledziem
Pierogi są absolutnym klasykiem polskiej kuchni. Zazwyczaj jemy je z dodatkiem sera lub sezonowych owoców. Okazuje się, że możemy również z powodzeniem zjeść je z dość kontrowersyjnym dodatkiem śledzia.
Śledź w pierogach? Dlaczego nie!
Śledzie nie od dziś goszczą w polskiej kuchni. Zazwyczaj jemy je same lub w formie sałatki. Niektórzy dodają je również do pierogów! Nie mamy wątpliwości, że taki miks z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom.
Nietypowy farsz przypadnie do gustu zarówno zwolennikom tradycyjnej kuchni, jak i wszystkim poszukiwaczom nieco mniej typowych smaków! Poniżej podajemy przepis na pierogi ze śledziami!
Pierogi ze śledziam - przepis
Lista składników:
500 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
szklanka mleka
1/2 szklanki wody
400 g płatów śledziowych
500 g pieczarek
2 cebule
olej rzepakowy
pieprz czarny do smaku
Sposób wykonania:
Płaty śledziowe wymocz w wodzie przez około 2 godziny. Pokrój cebulę i zeszklij ją na oleju. Dodaj do niej pokrojone pieczarki i smaż oba składniki za wolnym ogniu. Zmiel w maszynce śledzie oraz podsmażone pieczarki.
Wymieszaj farsz i dodaj do smaku świeżo mielony pieprz oraz sól. Jeśli będzie bardzo wilgotny, wzbogać go bułką tartą.
Zagnieć ciasto z mąki pszennej, ziemniaczanej, oleju, mleka oraz wody. Pozostaw je pod ścierką na 15 minut, a następnie podziel je na cztery części. Każdą z nich wałkuj na placek i wykrawaj z nich krążki. Umieść w nich farsz i zalep.