Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na pierogi ze śledziem
Monika Dec
Monika Dec 09.05.2021 02:00

Przepis na pierogi ze śledziem

pierogi
wikipedia/Kpalion/CC BY-SA 3.0

Pierogi są absolutnym klasykiem polskiej kuchni. Zazwyczaj jemy je z dodatkiem sera lub sezonowych owoców. Okazuje się, że możemy również z powodzeniem zjeść je z dość kontrowersyjnym dodatkiem śledzia.

Śledź w pierogach? Dlaczego nie!

Śledzie nie od dziś goszczą w polskiej kuchni. Zazwyczaj jemy je same lub w formie sałatki. Niektórzy dodają je również do pierogów! Nie mamy wątpliwości, że taki miks z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom.

Nietypowy farsz przypadnie do gustu zarówno zwolennikom tradycyjnej kuchni, jak i wszystkim poszukiwaczom nieco mniej typowych smaków! Poniżej podajemy przepis na pierogi ze śledziami!

Pierogi ze śledziam - przepis

Lista składników:

  • 500 g mąki pszennej 

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki oleju 

  • szklanka mleka

  • 1/2 szklanki wody

  • 400 g płatów śledziowych

  • 500 g pieczarek

  • 2 cebule

  • olej rzepakowy

  • pieprz czarny do smaku

Sposób wykonania:

Płaty śledziowe wymocz w wodzie przez około 2 godziny. Pokrój cebulę i zeszklij ją na oleju. Dodaj do niej pokrojone pieczarki i smaż oba składniki za wolnym ogniu. Zmiel w maszynce śledzie oraz podsmażone pieczarki.

Wymieszaj farsz i dodaj do smaku świeżo mielony pieprz oraz sól. Jeśli będzie bardzo wilgotny, wzbogać go bułką tartą. 

Zagnieć ciasto z mąki pszennej, ziemniaczanej, oleju, mleka oraz wody. Pozostaw je pod ścierką na 15 minut, a następnie podziel je na cztery części. Każdą z nich wałkuj na placek i wykrawaj z nich krążki. Umieść w nich farsz i zalep.

undefined

Tagi: Pierogi