Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Ukryta funkcja młynka do kawy z czasów PRL
Adam Moskal
Adam Moskal 08.05.2021 02:00

Ukryta funkcja młynka do kawy z czasów PRL

Młynek do kawy
Wikimedia Commons

Jak się okazuje, klasyczny młynek do kawy to nie tylko przyrząd, który posłuży nam do przygotowania ziaren na aromatyczny napój. Choć to jego zdecydowanie główna funkcja, każda pani domu może użyć go do czegoś znacznie lepszego.

Przygotowując najróżniejsze ciasta czy dania, niekiedy potrzebujemy przypraw w zmielonej formie. Aromatyzujące dodatki można oczywiście zmiażdżyć w moździerzu kuchennym, jednak istnieje o wiele sprawniejszy sposób ich rozdrobnienia. 

Młynek do kawy przyda się w przygotowaniu przypraw

Samodzielne mielenie kawy sprawia, że napój ten jest znacznie smaczniejszy. Mniejsza powierzchnia utleniania i wietrzenia w przypadku całych ziaren sprawia, że zachowują one pełnię swoich walorów smakowych i aromatycznych znacznie dłużej.

Z tego powodu posiadanie młynka elektrycznego jest bardzo praktyczne. Poza kawą można w nim zrobić wiele innych rzeczy, które wyjątkowo ułatwiają pracę w kuchni, a nierzadko również przekładają się na oszczędzanie pieniędzy. 

Za pomocą tego urządzenia możemy przygotować mieszanki różnych przypraw, które następnie wzmocnią smak potraw, które mamy zamiar ugotować. Dobrze sprawdzają się chociażby goździki, laska cynamonu, imbir oraz gałka muszkatołowa.

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł, w którym zdradzamy najnowsze doniesienia o niebezpiecznej substancji w gumach i słodyczach. W tym tekście pokazujemy jak przygotować kogel-mogel w bezpieczny sposób.

W młynku pokruszysz cukier

Jeśli masz zamiar piec w najbliższym czasie ciasto, lecz zapomniałeś zaopatrzyć się w sklepie w cukier puder do udekorowania wypieku lub przygotowania słodkiego kremu, nie musisz się martwić. Mając młynek, zrobisz go zupełnie przy pomocy własnych sił. 

Wystarczy wsypać do jego wnętrza kilka łyżek cukru w krysztale, zamknąć pokrywę i podłączyć do prądu. Po kilkudziesięciu sekundach mielenia cukier zamieni się w drobny pył, który dla wielu jest jedynym dodatkiem do gofrów czy pączków z nadzieniem.

Co ważne, stary PRL-owski młynek jest sprzętem niezawodnym. Często przenoszony jest z pokolenia na pokolenie - wszystko dzięki temu, że dawniej produkując sprzęty, firmy chciały zapewnić im jak najdłuższą żywotność. Dzisiaj, z uwagi na krótkie gwarancje, producentom nie opłaca się tworzyć wytrzymałych urządzeń.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2.pl; shareinfo.pl

Tagi: kawa