Smakosze.pl
Młynek do kawy

Wikimedia Commons

Ukryta funkcja młynka do kawy z czasów PRL

8 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Młynek do kawy jest standardowym wyposażeniem praktycznie każdej kuchni - bez niego świeżo parzona kawa nie jest taka sama. Jeśli do dzisiaj posiadasz młynek z czasów PRL, masz ogromne szczęście. Poza mieleniem kawy, można w nim kruszyć cukier czy mielić przyprawy.

Jak się okazuje, klasyczny młynek do kawy to nie tylko przyrząd, który posłuży nam do przygotowania ziaren na aromatyczny napój. Choć to jego zdecydowanie główna funkcja, każda pani domu może użyć go do czegoś znacznie lepszego.

Przygotowując najróżniejsze ciasta czy dania, niekiedy potrzebujemy przypraw w zmielonej formie. Aromatyzujące dodatki można oczywiście zmiażdżyć w moździerzu kuchennym, jednak istnieje o wiele sprawniejszy sposób ich rozdrobnienia. 

Młynek do kawy przyda się w przygotowaniu przypraw

Samodzielne mielenie kawy sprawia, że napój ten jest znacznie smaczniejszy. Mniejsza powierzchnia utleniania i wietrzenia w przypadku całych ziaren sprawia, że zachowują one pełnię swoich walorów smakowych i aromatycznych znacznie dłużej.

Z tego powodu posiadanie młynka elektrycznego jest bardzo praktyczne. Poza kawą można w nim zrobić wiele innych rzeczy, które wyjątkowo ułatwiają pracę w kuchni, a nierzadko również przekładają się na oszczędzanie pieniędzy. 

Za pomocą tego urządzenia możemy przygotować mieszanki różnych przypraw, które następnie wzmocnią smak potraw, które mamy zamiar ugotować. Dobrze sprawdzają się chociażby goździki, laska cynamonu, imbir oraz gałka muszkatołowa.

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł, w którym zdradzamy najnowsze doniesienia o niebezpiecznej substancji w gumach i słodyczach. W tym tekście pokazujemy jak przygotować kogel-mogel w bezpieczny sposób.

Źródło: EasyBuy4u, Getty Images Signature

W młynku pokruszysz cukier

Jeśli masz zamiar piec w najbliższym czasie ciasto, lecz zapomniałeś zaopatrzyć się w sklepie w cukier puder do udekorowania wypieku lub przygotowania słodkiego kremu, nie musisz się martwić. Mając młynek, zrobisz go zupełnie przy pomocy własnych sił. 

Wystarczy wsypać do jego wnętrza kilka łyżek cukru w krysztale, zamknąć pokrywę i podłączyć do prądu. Po kilkudziesięciu sekundach mielenia cukier zamieni się w drobny pył, który dla wielu jest jedynym dodatkiem do gofrów czy pączków z nadzieniem.

Co ważne, stary PRL-owski młynek jest sprzętem niezawodnym. Często przenoszony jest z pokolenia na pokolenie - wszystko dzięki temu, że dawniej produkując sprzęty, firmy chciały zapewnić im jak najdłuższą żywotność. Dzisiaj, z uwagi na krótkie gwarancje, producentom nie opłaca się tworzyć wytrzymałych urządzeń.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2.pl; shareinfo.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pyzy na talerzu

Produkty

Z jakich ziemniaków robić pyzy?

Czytaj więcej >
gotowanie makaronu

Produkty

Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał?

Czytaj więcej >
czosnek

Produkty

Jak powinno się kroić czosnek?

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Produkty

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?

Czytaj więcej >
bluszczyk kurdybanek

Produkty

Niezwykłe zalety bluszczyku kurdybanka

Czytaj więcej >

Produkty

Lidl promuje niemarnowanie żywności

Czytaj więcej >