Smakosze.pl
Sokownik

Screen zdjęcia z portalu archiwum.allegro.pl

Do czego służył niezapomniany sokownik?

9 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Sokownik jest urządzeniem, które dla wielu ludzi z młodszych pokoleń jest nieodgadnioną zagadką. Dawniej można je było znaleźć w praktycznie każdym domu, w którym ceniono sobie smak świeżych soków. Dzięki niemu przy pomocy pary wodnej, można było wydobyć mnóstwo smacznego płynu z owoców i warzyw.

Sokownik swojego czasu był bardzo ważnym elementem wyposażenia kuchni. Dzięki niemu można było mieć łatwy dostęp do świeżych soków z warzyw i owoców, których w dawnych czasach, bez samodzielnego wyciskania, nie można było dostać. 

Dzisiaj dla wielu młodszych ludzi taki sprzęt jest mało rozpoznawalny - powszechny dostęp do zdrowych wyciskanych soków, które można nabyć w praktycznie każdym sklepie, sprawił, że rzadko przyrządza się je w domu. A szkoda, bo posiadanie sokownika może być bardzo przydatne. 

Sokownik - co to jest?

Sokownik to urządzenie służące do pozyskiwania świeżego soku przy pomocy pary wodnej. Jego budowa jest banalnie prosta i składa się z trzech elementów: pojemnika na wodę, w którym często znajduje się grzałka, zbiornika na sok i pojemnika na owoce. 

Podgrzewana woda paruje, para wędruje przez pionową rurkę do komory z owocami, które pod wpływem temperatury puszczają sok. Ten gromadzi się w środkowym pojemniku, spływając z górnej części przez niewielkie dziurki, które znajdują się na jego dnie.

Poza przygotowaniem soku, można wykorzystać go do gotowania produktów na parze. Z owoców, które wypuściły większość swojego soku, można w łatwy sposób wykonać dżem lub konfiturę - wystarczy przełożyć je do garnka i wygotować wraz z cukrem.

Na naszym portalu zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się przydać. Przeczytaj ten artykuł, w którym zdradzamy ukrytą funkcję młynka do kawy z czasów PRL. W tym tekście pokazujemy jak przygotować specjalny napój oczyszczający tętnice z niebezpiecznych złogów.

Źródło: silviarita--3142410, pixabay

Domowy sok jest lepszy od sklepowego

Choć w sklepach wybór świeżych soków jest ogromny, znacznie lepszym wyjściem jest przygotowanie ich samodzielnie. Niezależnie, czy używamy w tym celu sokownika czy sokowirówki, zawsze mamy 100% pewność co znajduje się w jego składzie.

Co więcej, gdy decydujemy się na domową produkcję soków, mamy całkowitą kontrolę nad tym co robimy. Jeśli chcemy, aby w soku znalazła się jedynie odrobina danego owocu, nie musimy gorączkowo przeszukiwać obszernych sklepów - należy tylko odpowiednio dobrać proporcje składników.

Dużą zaletą sokownika sprzed lat jest także jego niezawodność. Dzisiaj sprzęty projektowane są w taki sposób, aby stosunkowo szybko się zepsuły. W tamtych czasach producenci chcieli sprzedawać trwały sprzęt, który nie zniszczy się od byle uderzenia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: morele.net; pl.wikipedia.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Plastikowe opakowania

Produkty

Od 1 lipca ze sklepów znikają plastikowe opakowania

Czytaj więcej >
1000-letnie jajo kury

Produkty

Niesamowite, 1000-letnie jajko znalezione w Izraelu

Czytaj więcej >
Zdrowe jedzenie dla dzieci

Produkty

Rząd obniża stawki dla dostawców. Zdrowa żywność w szkołach pod znakiem zapytania

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto skusić się na flądrę bałtycką?

Czytaj więcej >
Kobieta pracująca na zbiorze truskawek

Produkty

Podwyżki płac dla zbierających truskawki

Czytaj więcej >

Produkty

Najniższa cena truskawek w sezonie, tylko jeden warunek

Czytaj więcej >