Do czego służył niezapomniany sokownik?
Sokownik swojego czasu był bardzo ważnym elementem wyposażenia kuchni. Dzięki niemu można było mieć łatwy dostęp do świeżych soków z warzyw i owoców, których w dawnych czasach, bez samodzielnego wyciskania, nie można było dostać.
Dzisiaj dla wielu młodszych ludzi taki sprzęt jest mało rozpoznawalny - powszechny dostęp do zdrowych wyciskanych soków, które można nabyć w praktycznie każdym sklepie, sprawił, że rzadko przyrządza się je w domu. A szkoda, bo posiadanie sokownika może być bardzo przydatne.
Sokownik - co to jest?
Sokownik to urządzenie służące do pozyskiwania świeżego soku przy pomocy pary wodnej. Jego budowa jest banalnie prosta i składa się z trzech elementów: pojemnika na wodę, w którym często znajduje się grzałka, zbiornika na sok i pojemnika na owoce.
Podgrzewana woda paruje, para wędruje przez pionową rurkę do komory z owocami, które pod wpływem temperatury puszczają sok. Ten gromadzi się w środkowym pojemniku, spływając z górnej części przez niewielkie dziurki, które znajdują się na jego dnie.
Poza przygotowaniem soku, można wykorzystać go do gotowania produktów na parze. Z owoców, które wypuściły większość swojego soku, można w łatwy sposób wykonać dżem lub konfiturę - wystarczy przełożyć je do garnka i wygotować wraz z cukrem.
Na naszym portalu zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się przydać. Przeczytaj ten artykuł, w którym zdradzamy ukrytą funkcję młynka do kawy z czasów PRL. W tym tekście pokazujemy jak przygotować specjalny napój oczyszczający tętnice z niebezpiecznych złogów.
Domowy sok jest lepszy od sklepowego
Choć w sklepach wybór świeżych soków jest ogromny, znacznie lepszym wyjściem jest przygotowanie ich samodzielnie. Niezależnie, czy używamy w tym celu sokownika czy sokowirówki, zawsze mamy 100% pewność co znajduje się w jego składzie.
Co więcej, gdy decydujemy się na domową produkcję soków, mamy całkowitą kontrolę nad tym co robimy. Jeśli chcemy, aby w soku znalazła się jedynie odrobina danego owocu, nie musimy gorączkowo przeszukiwać obszernych sklepów - należy tylko odpowiednio dobrać proporcje składników.
Dużą zaletą sokownika sprzed lat jest także jego niezawodność. Dzisiaj sprzęty projektowane są w taki sposób, aby stosunkowo szybko się zepsuły. W tamtych czasach producenci chcieli sprzedawać trwały sprzęt, który nie zniszczy się od byle uderzenia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić domową metkę? Kultowy specjał w najlepszym wydaniu
22 kwietnia - Światowy Dzień Pieczarek. Wyjawiamy szybki przepis na krokiety z pieczarkami
Źródło: morele.net; pl.wikipedia.org