Jak przygotować ciasto na tradycyjny piernik staropolski?
Piernik jest jednym z tradycyjnych ciast serwowanych w polskich domach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Deser ten zachwyca słodyczą pochodzącą z miodu, mieszanką aromatycznych przypraw i słodko-kwaśnym dodatkiem powideł ze śliwek. Dowiedzcie się jak przyrządzić ten doskonały i ceniony przez wielu smakoszy wypiek. W przepisie wykorzystamy pyszny marcepan.
Ciasta korzenne, takie jak piernik czy makowy deser siostry Anastazji charakteryzuje dodatek niebagatelnych przypraw o wyjątkowym zapachu m.in. cynamonu, goździków czy kardamonu. Równie fantastyczne potrafią być owoce z ich dodatkiem np. jabłka . Tym razem skupimy się na przygotowaniu najbardziej klasycznego grudniowego wypieku .
Przepis na pyszny piernik staropolski z marcepanem
Składnik na ciasto:
-
kostka masła
-
150 g miodu
-
40 g przyprawy do piernika
-
3 łyżeczki kakao
-
po pół łyżeczki mielonego kardamonu i cynamonu
-
4 duże jaja
-
50 g cukru
-
60 g mąki żytniej pełnoziarnistej
-
80 g mąki pszenna
-
20 g mąki ziemniaczanej
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
50 g orzechów włoskich
Składniki na nadzienie:
-
250 g powideł śliwkowych, najlepiej domowych
-
50 g miodu
Składniki na polewę czekoladową:
-
100 ml śmietanka 30%
-
30 g miodu
-
po 100 g czekolady deserowa i mlecznej
-
20 g masła
-
400 g masy marcepanowej
-
100 g orzechów włoskich do posypania ciasta
Przygotowanie:
W garnku na małym ogniu roztapiamy masło i dodajemy do niego miód. Wsypujemy przyprawę piernikową, kakao, kardamon oraz cynamon. Wszystko mieszamy i podgrzewamy do temperatury ok. 60°C – nie doprowadzamy do zagotowania masy .
Zestawiamy z ognia i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Jaja ubijamy z cukrem przy pomocy miksera. W osobnym naczyniu mąkę żytnią łączymy z pszenną i ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia i sodą.
Mieszamy masą jajeczną i przenosimy do przestudzonego masła dodatkami. Dokładnie mieszamy i łączymy z posiekanymi orzechami włoskimi. Masę wylewamy do blachy o wymiarach 32 × 10 cm , natłuszczonej masłem i oprószonej mąką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy suchym patyczkiem, czy się upiekło. Odstawiamy do wystudzenia. Na patelnię przekładamy powidła i miód, podgrzewamy przez chwilę.
Wystudzony piernik przekrawamy na trzy równe części, a każdą z nich przekładamy gorącymi powidłami. Smarujemy nimi również wierzch oraz wszystkie boki ciasta. Masę marcepanową rozwałkowujemy na grubość około 2-3 milimetrów i obkładamy nią piernik.
Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Śmietankę zagotowujemy z miodem, a następnie wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę. Masę podgrzewamy i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy miękkie masło i łączymy wszystkie składniki.
Schłodzony piernik oblewamy polewą i posypujemy orzechami. Ciasto możemy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu — lecz nie w lodówce — przez około 2 tygodnie. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy, kuchnialidla