Łatwy przepis na korzenną konfiturę z jabłek
Jabłka są dostępne przez cały rok, ale nie zawsze są tak smaczne i w miarę tanie, jak teraz. Jeśli więc kupiłaś ich nieco więcej albo masz owoce z własnego drzewa, możesz zrobić z nich zapasy na zimę. Oto łatwy przepis na korzenną konfiturę z jabłek. Będzie idealna do ciast, naleśników czy gofrów.
Na przetwory najlepsze są kwaskowe odmiany jabłek, np. Szara Reneta, Antonówka. Jednak one zazwyczaj rozpadają się w czasie duszenia czy gotowania. A my chcielibyśmy, żeby kawałki jabłek pozostały w całości. Dlatego proponujemy sięgnąć po odmianę Idared, Bojken czy Delicious.
Łatwy przepis na korzenną konfiturę z jabłek
Składniki:
3 kg jabłek
1 cytryna
ok. 1 kg cukru
2 laski cynamonu
łyżeczka goździków
Przygotowanie konfitury z jabłek
Jabłka umyj, obierz, pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne. Jabłka umieść w garnku ze stali nierdzewnej, skrop sokiem z cytryny, zasyp cukrem, wymieszaj. Odstaw na dobę.
Po tym czasie jabłka przecedź, a odcedzony syrop zagotuj z cynamonem i goździkami. Gotuj, go, aż zgęstnieje.
Do gorącego syropu włóż ponownie jabłka, zagotuj je, odstaw na kilka godzin. Jabłka znowu wylej na durszlak, by oddzielić powstały syrop.
Syrop ponownie zagotuj i włóż do niego kawałki jabłek. Całość znowu zagotuj. Z konfitury wyjmij przyprawy, by jabłka miejscowo nie ściemniały.
Gorącymi jabłkami napełnij wyparzone słoiki. Wytrzyj do sucha krawędzie słoików, nałóż pokrywki, zakręć. Słoiki ustaw na pokrywkach, pozostaw do wystygnięcia.
Po więcej inspiracji na jabłkowe przetwory zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tu np. przepis na marynowane jabłka oraz na prażone jabłka na zimę.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: karmelowy