Korzenny makowiec od siostry Anastazji - proste ciasto na różne okazje
Makowiec jest popularnym wypiekiem goszczącym na świątecznych stołach. Warto, by trafiał tam zdecydowanie częściej, bo jest po prostu wyśmienity. Wypróbujecie wyjątkową recepturę siostry Anastazji na makowca z korzenną nutą.
Pyszna makowa masa w połączeniu z charakterystycznymi dla piernika przyprawami nabierze wyjątkowego charakteru. Goździki, cynamon i migdały doskonale pasują do maku i wspaniale podkreślają niezwykły smak tego ziarna. Spróbujcie koniecznie.
Przepis na pyszny korzenny makowiec siostry Anastazji
Składniki na ciasto:
5 jaj
200 g maku
400 g cukru
1 łyżka zmielonego cynamonu
1 łyżka zmielonych goździków
100 g zmielonych migdałów lub płatków migdałowych
½ laski wanilii
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki bułki tartej
Składniki na lukier:
250 g cukru pudru
2 białka
4 krople olejku migdałowego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Żółtka oddzielamy od białek. Mak zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy i studzimy. Tak przygotowany trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku.
Mak ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka. Pod koniec wsypujemy przyprawy, migdały oraz skórkę z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do utartego ciasta.
Masę przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 27 cm i pieczemy przez 40 - 50 minut. Po upieczeniu wierzch makowca pokrywamy lukrem. Aby go przygotować, ucieramy białka jaj z cukrem do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Pod koniec procesu dodajemy olejek migdałowy. Smacznego.
Z maku wyczarujecie również pyszne rogale Świętomarcińskie. Koniecznie spróbujcie tego tradycyjnego wielkopolskiego wypieku. A jeśli lubicie ciasta drożdżowe, rogaliki siostry Anastazji skradną wasze serca.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: siostra-anastazja