Smakosze.pl
Makowiec od siostry Anastazji

Flickr/Piotr Drabik/CC BY 2.0; Canva/arfo

Korzenny makowiec od siostry Anastazji - proste ciasto na różne okazje

23 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Makowiec jest popularnym wypiekiem goszczącym na świątecznych stołach. Warto, by trafiał tam zdecydowanie częściej, bo jest po prostu wyśmienity. Wypróbujecie wyjątkową recepturę siostry Anastazji na makowca z korzenną nutą.

Pyszna makowa masa w połączeniu z charakterystycznymi dla piernika przyprawami nabierze wyjątkowego charakteru. Goździki, cynamon i migdały doskonale pasują do maku i wspaniale podkreślają niezwykły smak tego ziarna. Spróbujcie koniecznie.

Klopsy z ziemniakami i buraczkami

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem boczku

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszny korzenny makowiec siostry Anastazji

Składniki na ciasto:

  • 5 jaj

  • 200 g maku

  • 400 g cukru

  • 1 łyżka zmielonego cynamonu

  • 1 łyżka zmielonych goździków

  • 100 g zmielonych migdałów lub płatków migdałowych

  • ½ laski wanilii

  • skórka starta z 1 cytryny

  • 2 łyżki bułki tartej

Składniki na lukier:

  • 250 g cukru pudru

  • 2 białka

  • 4 krople olejku migdałowego

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Żółtka oddzielamy od białek. Mak zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy i studzimy. Tak przygotowany trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku.

Mak ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka. Pod koniec wsypujemy przyprawy, migdały oraz skórkę z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do utartego ciasta.

Masę przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 27 cm i pieczemy przez 40 - 50 minut. Po upieczeniu wierzch makowca pokrywamy lukrem. Aby go przygotować, ucieramy białka jaj z cukrem do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Pod koniec procesu dodajemy olejek migdałowy. Smacznego.

Z maku wyczarujecie również pyszne rogale Świętomarcińskie. Koniecznie spróbujcie tego tradycyjnego wielkopolskiego wypieku. A jeśli lubicie ciasta drożdżowe, rogaliki siostry Anastazji skradną wasze serca.

Mak

Mak

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >