Jak przygotować flaki, żeby były miękkie? Wyjaśniamy krok po kroku
Flaki wołowe to pomysł na pożywne, aromatyczne i pyszne danie. Niestety wiele osób popełnia błąd, który sprawia, że mięso jest twarde, a sama zupa bez smaku. Jak przygotować flaki, żeby były miękkie?
Flaki wołowe to jedno z tradycyjnych dań PRL-u. Aromatyczna, mięso- warzywna zupa z dużą ilością suszonego majeranku była przygotowywana na święta, imieniny i większe uroczystości. Flaczki są pyszne, niestety wiele osób popełnia ogromny błąd, który sprawia, że mięso jest twarde jak podeszwa buta, a cały wywar nie ma smaku.
Bardzo ważne jest kilkukrotne płukanie flaków i krótkie gotowanie, zanim zaczniemy przygotowywać zupę. Flaki to czasochłonne danie, jednak naprawdę warto poświecić więcej czasu, żeby zjeść idealnie miękkie i doprawione mięso.
Największy błąd podczas przygotowywania flaków
Nigdy nie sól wody podczas gotowania flaków. Mięso doprawiamy solą dopiero po około 2 godzinach gotowania na wolnym ogniu, wtedy zawsze wyjdą miękkie i pyszne.
Sól zamyka pory w mięsie, przez co flaki będą twarde nawet po długim gotowaniu, a sam wywar, mimo iż przygotowany z dużej ilości mięsa i warzyw, nie będzie miał smaku.
Przepis na idealnie miękkie flaki
Składniki:
-
500 g oczyszczonych flaków wołowych
-
2 marchewki
-
2 korzenie pietruszki
-
duża cebula
-
kawałek selera
-
4 ząbki czosnku
-
3 cm korzenia imbiru
-
natka pietruszki
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
papryka słodka mielona
-
suszony majeranek
-
sól, pieprz
-
olej roślinny do smażenia
Jak przygotować flaki, żeby były miękkie?
Oczyszczone flaki przekrój na mniejsze kawałki, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie włóż do garnka, wlej wodę i gotuj, aż zacznie wrzeć. Flaki odcedź, ponownie przepłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny.
Ponownie wylej wodę, przepłucz flaki, przełóż do garnka, wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek i gotuj około dwóch godzin, do miękkości. W tym czasie pokrój drobno cebulę, zetrzyj na tarce marchew, korzeń pietruszki, seler.
Przeciśnij przez praskę czosnek, zetrzyj na tarce imbir. Na oleju zeszklij cebulkę, następnie dodaj starte warzywa, czosnek, imbir i smaż przez kilka minut, aż całość zacznie pięknie pachnieć.
Pod koniec gotowania flaków, dodaj do nich przygotowane warzywa i gotuj kolejne 15-20 minut. Zupę dopraw do smaku papryką czerwoną, solą, majerankiem i posiekaną natką pietruszki, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/hsagencia
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak wykorzystać w kuchni szczaw? Warto pamiętać o 1 zasadzie
-
Lekki chlebek bananowy w wersji fit. Jedz bez żadnych wyrzutów sumienia Źródło: kulinarnapolska.org