Dlaczego warto jeść rzodkiewkę i co z niej przygotować?
Niemal każdy zna warzywo ze zdjęcia. Jest nią oczywiście chrupiąca rzodkiewka. Dziś powiemy wam, dlaczego warto jeść rzodkiewkę i co z niej przygotować. Nie zgadniecie, jak wiele sekretów skrywa ta smaczna roślina. Możecie też z niej przygotować wyborny dodatek do obiadu.
Rzodkiewka jest jedną z bardziej lubianych nowalijek. Choć obecnie można ją kupić niemal przez cały rok, to kojarzy nam się z wiosną. O tej porze roku można ją bowiem zbierać z przydomowych ogródków i właśnie teraz jest najsmaczniejsza.
Doskonale smakuje chrupana na przekąskę, można z niej też zrobić mizerię. Jednak oprócz smaku, warzywo to oferuje nam też walory zdrowotne. Warto je poznać.
Dlaczego warto jeść rzodkiewkę i co z niej przygotować?
Rzodkiewki to małe, czerwone lub biało-czerwone bulwy, z listkami pokrytymi delikatnymi włoskami. Jadalna jest nie tylko ich podziemna część, ale też liście. Dużą zaletą rzodkiewek jest ich niska kaloryczność. Bierze się ona stąd, że warzywo to zawiera stosunkowo dużo wody, która daje mu też przyjemną chrupkość.
Jednak w swoim składzie rzodkiewka ma też wiele cennych witamin i soli mineralnych. Wśród witamin trzeba wyróżnić witaminę C, która dba o naszą odporność, a także witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na nasze nerwy i skórę.
Jeśli zaś chodzi o minerały, to rzodkiewka jest skarbnicą potasu i właśnie dlatego, powinny po nią sięgać osoby z wysokim ciśnieniem. Charakterystyczny, lekko piekący smak rzodkiewki to zasługa związków siarki. Nie tylko pobudzają one apetyt i wspomagają trawienie, ale też wspomagają pracę wątroby, bo działają żółciotwórczo i żółciopędnie. Poza tym wzmacniają włosy i paznokcie.
Rzodkiewka działa bakterio- i grzybobójczo. Pomoże też złagodzić dokuczliwy kaszel, korzystnie zadziała przy astmie i chorych oskrzelach. Warto ją jeść także przy anemii, artretyzmie, reumatyzmie, krzywicy i kamieniach nerkowych.
Choć rzodkiewkę najbardziej lubimy chrupać na przekąskę lub jeść do kanapek, to można ją też dodawać do surówek i sałatek. Jedną z takich pysznych surówek z rzodkiewki, jest mizeria. Warto ją podać do obiadu, zamiast tradycyjnej mizerii z ogórków.
Przepis na mizerię z rzodkiewek
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
pół pęczka szczypiorku
100 g gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Przygotowanie mizerii
Rzodkiewki dokładnie umyj, odetnij liście (można je dodać do sałatki) i korzonki. Rzodkiewki pokrój w plasterki.
Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj, dodaj do rzodkiewki. Całość oprósz solą i pieprzem, wymieszaj ze śmietaną.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zupę z liści rzodkiewki, a także na kiszone rzodkiewki.
Źródło zdjęcia: canva/voltan1 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsza karkówka na majówkowego grilla w miodzie i musztardzie. Prosty przepis
Pyszna rolada szpinakowa z wędzonym łososiem. Prawdziwa poezja smaku, aromatu i kolorów
Lekki chlebek bananowy w wersji fit. Jedz bez żadnych wyrzutów sumienia
Źródło: fit.poradnikzdrowie, beszamel.se