Smakosze.pl

canva/KSevchenko

Jak wykorzystać w kuchni szczaw? Warto pamiętać o 1 zasadzie

21 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szczaw jest jednym z wiosennych warzyw, po które zdecydowanie warto sięgnąć. Jednak, by w pełni skorzystać z jego dobroczynnych właściwości, nie należy łączyć go z innymi, pojawiającymi się wiosną, produktami takimi jak botwina, szpinak i rabarbar. Wszystkie bowiem zawierają kwas szczawiowy, który w nadmiarze nie przysłuży się naszemu zdrowiu. Podpowiadamy jak najlepiej wykorzystać szczaw.

Szczaw jest wyrazistym i pełnym charakteru warzywem. Na sklepowych półkach zaczyna pojawiać się już w kwietniu, by cieszyć nas swoim smakiem jedynie do czerwca. Jego nadmiar nie jest wskazany, lecz sięganie po niego na zmianę z innymi sezonowymi warzywami przyniesie same korzyści. Zobaczcie, jak włączyć go do swojej diety.

Dlaczego warto sięgać po szczaw?

Wyjątkowy smak nie jest jedyną zaletą szczawiu. Jego liście zawierają znaczne ilości witaminy C, potasu i żelaza. Co więcej, mają działanie przeciwutleniające, wspomagając tym samym organizm w zwalczaniu wolnych rodników.

Ekstrakt ze szczawiu będzie remedium na objawy przeziębieniu takiej jak kaszel i katar. Warzywo to korzystnie wpłynie również na trawienie, pobudzając je i zwiększając apetyt. Szczaw wspiera również procesy związane z wytwarzanie krwinek, a także wspomaga oczyszczanie organizmu, wykazując działanie moczopędne.

Jedynym minusem spożywania szczawiu może być wysoka zawartość kwasu szczawiowego. Substancja ta, spożywana w namiarze może odkładać się w drogach moczowych w postaci kamieni. Z tego względu zaleca się spożywanie warzywa wraz z produktami bogatymi w wapń i witaminę D oraz unikanie łączenia go z rabarbarem, botwinką i szpinakiem, które również stanowią źródło tej substancji.

Jak podawać szczaw?

Najbardziej znanym zastosowaniem szczawiu w kuchni polskiej jest przygotowanie z niego zupy. Kwaśny smak warzywa nadaje charakteru podawanemu zwykle ze śmietaną specjałowi. Wiosenne warzywo można jednak zaserwować na więcej ciekawych sposobów. Najprostsze będzie dodanie go do śniadaniowego twarożku.

Łodygi są doskonałym materiałem na sok, który dodać będzie można do warzywnych dań, dostarczając sobie wspomnianych już wcześniej składników odżywczych. Młode liście natomiast będą pasowały do sałatek, urozmaicając ich smak o delikatną kwaskowość. Z powodzeniem tez przygotujemy z nich sosy na bazie śmietany, które będą pasowały do ryb.

Po inne inspiracje kulinarne zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy pomysły na surówki pasujące do ryb. Ten natomiast zawiera pyszny przepis na pastę jajeczną , idealną na śniadanie.

Ze szczawiu warto przygotować pożywną zupę
Ze szczawiu warto przygotować pożywną zupę

Źródło zdjęcia: canva/Natalia Gavrilova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Nie zmarnuj okazji, bo właśnie kwitnie. Sprawdź, co warto zrobić z kwiatów czarnego bzu
Czytaj więcej >

Produkty

Zakupy spożywcze online – idealne rozwiązanie dla osób, którym wiecznie brakuje czasu!
Czytaj więcej >

Produkty

Miej się na baczności. Ta partia jaj jest niebezpieczna. Wykryto w niej groźną bakterię
Czytaj więcej >

Produkty

Wszyscy uważają, że te produkty są niezdrowe, a to nieprawda. Dietetyk obalił mity
Czytaj więcej >

Produkty

W centrum Warszawy ruszył wielki hipermarket. Będą ciekawe rozwiązania dla klientów
Czytaj więcej >

Produkty

Porażająca cena kurek w Biedronce. Aż masz opór, by je zjeść
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupisz je nawet po 6,99 zł/kg. Sprawdź, gdzie teraz są najtańsze pomidory
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chciał kupić maliny w Biedronce. Zobaczył cenę na opakowaniu i stanął jak wryty
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Rekordowo niskie ceny truskawek. Jeszcze niedawno płaciliśmy jak za złoto
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wygląda jak kalafior, a jest jednym z najlepszych grzybów. Polacy oszaleli na jego punkcie
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Sprzedawca zdradził niezawodny sposób
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wiesz, do czego służy przedmiot ze zdjęcia? Mało kto zna poprawną odpowiedź
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupisz je nawet po 6,99 zł/kg. Sprawdź, gdzie teraz są najtańsze pomidory
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chciał kupić maliny w Biedronce. Zobaczył cenę na opakowaniu i stanął jak wryty
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Rekordowo niskie ceny truskawek. Jeszcze niedawno płaciliśmy jak za złoto
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wygląda jak kalafior, a jest jednym z najlepszych grzybów. Polacy oszaleli na jego punkcie
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Sprzedawca zdradził niezawodny sposób
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wiesz, do czego służy przedmiot ze zdjęcia? Mało kto zna poprawną odpowiedź
Czytaj więcej >