Jak przygotować świąteczne uszka, żeby się nie rozklejały?
Tradycyjny barszcz czerwony może być podany jako samodzielne danie. Wielu z was jednak nie wyobraża sobie jedzenia go bez wypełnionych pysznymi grzybami uszek. Specjał ten z łatwością przyrządzicie w domu. Cztery składniki dzielą was od delikatnego ciasta, w którym zamkniecie aromat skarbów lasu.
Przygotowanie uszek do barszczu nie będzie problemem, jeśli skorzystacie z naszej prostej receptury. Ciasto wyjdzie elastyczne, a po dodaniu farszu łatwo będzie je zlepić. Zaskoczcie swoich gości tym wspaniałym smakołykiem.
Przepis na doskonałe ciasto do uszek grzybowych
Składniki:
-
1 jajo
-
250 g mąki pszennej
-
szklanka przegotowanej wody
-
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na czysty blat kuchenny, tworząc kopczyk. Na jego środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajo. Dodajemy sól.
Powoli wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając ciepłej wody, aż uzyskamy gładka i elastyczną masę. Przykrywamy je folią spożywczą i zostawiamy na około 30 minut.
W tym czasie możemy przygotować farsz grzybowy. Jeśli namoczyliśmy i ugotowaliśmy już grzyby, jego zrobienie będzie ekspresowe.
Wskazówka: ciasto uda się również bez jajka. Dlatego też, jeśli spodziewacie się gości, którzy nie jedzą nabiału, spróbujcie przygotować je, pomijając ten składnik.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: porady.interia