Jak przygotować uwielbiane "złote mleko"?
Złote mleko to wyjątkowa mikstura, które właściwości szczególnie docenimy w okresie jesienno - zimowym. Powód? Aromatyczny napój nie tylko rozgrzewa, ale również wzmacnia nasz układ odpornościowy. Niektórzy mówią również, że doskonale poprawia nastrój. Zdradzamy, jak przyrządzić słynne złote mleko.
Złote mleko cieszy się coraz większą popularnością. Po aromatyczny napój szczególnie warto sięgać w okresie jesienno - zimowym, w którym niestety nie trudno o wszelkiego rodzaju infekcje. Wyjątkowa mikstura rozgrzeje nas oraz wzmocni naszą odporność. Jej najważniejszym składnikiem jest pasta z kurkumy. Podajemy przepis na ten wyjątkowy napój.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na złote mleko
Składniki:
Pasta z kurkumy:
3 łyżki kurkumy w proszku
pół szklanki wody
Złote mleko:
szklanka mleka np. krowiego, koziego lub roślinnego
1 łyżeczka pasty z kurkumy
1 łyżeczka tłuszczu np. masła klarowanego lub oleju migdałowego
Dodatkowo - opcjonalnie:
miód
imbir
cynamon
kardamon
chilli
Sposób wykonania:
Na początek należy przygotować pastę z kurkumy. Do gotującej się wody musimy dodać mieloną kurkumę, a następnie gotować ją na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż pasta zgęstnieje. W razie potrzeby można dosypać kurkumy lub dolać wody. Gotową pastę przekładamy do szklanego naczynia, zamykamy i przechowujemy w lodówce (przez maksymalnie 21 dni).
Złote mleko przygotowujemy dodając do szklanki mleka tłuszcz (np. masło klarowane) i pastę z kurkumy. Napój możemy wzbogacić wedle naszych upodobań o inne składniki m.in. miód, starty imbir, goździki lub cynamon. Unikajmy jedynie oleju kokosowego, który może wychładzać organizm.
Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej wyjątkowych pomysłów na aromatyczne jesienne napoje m.in. idealne kakao oraz wyjątkową kawę z delikatnie imbirową nutą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel se