Smakosze.pl

Jak przygotować uwielbiane "złote mleko"?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Złote mleko to wyjątkowa mikstura, które właściwości szczególnie docenimy w okresie jesienno - zimowym. Powód? Aromatyczny napój nie tylko rozgrzewa, ale również wzmacnia nasz układ odpornościowy. Niektórzy mówią również, że doskonale poprawia nastrój. Zdradzamy, jak przyrządzić słynne złote mleko.

Złote mleko cieszy się coraz większą popularnością. Po aromatyczny napój szczególnie warto sięgać w okresie jesienno - zimowym, w którym niestety nie trudno o wszelkiego rodzaju infekcje. Wyjątkowa mikstura rozgrzeje nas oraz wzmocni naszą odporność. Jej najważniejszym składnikiem jest pasta z kurkumy. Podajemy przepis na ten wyjątkowy napój.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na złote mleko

Składniki:

Pasta z kurkumy:

  • 3 łyżki kurkumy w proszku

  • pół szklanki wody

Złote mleko:

  • szklanka mleka np. krowiego, koziego lub roślinnego

  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy

  • 1 łyżeczka tłuszczu np. masła klarowanego lub oleju migdałowego

Dodatkowo - opcjonalnie:

  • miód

  • imbir

  • cynamon

  • kardamon

  • chilli

Sposób wykonania:

Na początek należy przygotować pastę z kurkumy. Do gotującej się wody musimy dodać mieloną kurkumę, a następnie gotować ją na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż pasta zgęstnieje. W razie potrzeby można dosypać kurkumy lub dolać wody. Gotową pastę przekładamy do szklanego naczynia, zamykamy i przechowujemy w lodówce (przez maksymalnie 21 dni).

Złote mleko przygotowujemy dodając do szklanki mleka tłuszcz (np. masło klarowane) i pastę z kurkumy. Napój możemy wzbogacić wedle naszych upodobań o inne składniki m.in. miód, starty imbir, goździki lub cynamon. Unikajmy jedynie oleju kokosowego, który może wychładzać organizm.

Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej wyjątkowych pomysłów na aromatyczne jesienne napoje m.in. idealne kakao oraz wyjątkową kawę z delikatnie imbirową nutą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >