Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-05T201903.177

Jak przygotować uwielbiane "złote mleko"?

13 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Złote mleko to wyjątkowa mikstura, które właściwości szczególnie docenimy w okresie jesienno - zimowym. Powód? Aromatyczny napój nie tylko rozgrzewa, ale również wzmacnia nasz układ odpornościowy. Niektórzy mówią również, że doskonale poprawia nastrój. Zdradzamy, jak przyrządzić słynne złote mleko.

Złote mleko cieszy się coraz większą popularnością. Po aromatyczny napój szczególnie warto sięgać w okresie jesienno - zimowym, w którym niestety nie trudno o wszelkiego rodzaju infekcje. Wyjątkowa mikstura rozgrzeje nas oraz wzmocni naszą odporność. Jej najważniejszym składnikiem jest pasta z kurkumy. Podajemy przepis na ten wyjątkowy napój.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na złote mleko

Składniki:

Pasta z kurkumy:

  • 3 łyżki kurkumy w proszku

  • pół szklanki wody

Złote mleko:

  • szklanka mleka np. krowiego, koziego lub roślinnego

  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy

  • 1 łyżeczka tłuszczu np. masła klarowanego lub oleju migdałowego

Dodatkowo - opcjonalnie:

  • miód

  • imbir

  • cynamon

  • kardamon

  • chilli

Projekt bez tytułu - 2021-09-05T193801.563

Bajecznie prosty przepis na dynię w occie do słoików na zimę

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Na początek należy przygotować pastę z kurkumy. Do gotującej się wody musimy dodać mieloną kurkumę, a następnie gotować ją na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż pasta zgęstnieje. W razie potrzeby można dosypać kurkumy lub dolać wody. Gotową pastę przekładamy do szklanego naczynia, zamykamy i przechowujemy w lodówce (przez maksymalnie 21 dni).

Złote mleko przygotowujemy dodając do szklanki mleka tłuszcz (np. masło klarowane) i pastę z kurkumy. Napój możemy wzbogacić wedle naszych upodobań o inne składniki m.in. miód, starty imbir, goździki lub cynamon. Unikajmy jedynie oleju kokosowego, który może wychładzać organizm.

Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej wyjątkowych pomysłów na aromatyczne jesienne napoje m.in. idealne kakao oraz wyjątkową kawę z delikatnie imbirową nutą.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Omlet po cesarsku - idealny na słodkie śniadanie

Przepisy

Doskonały pomysł na śniadanie, czyli omlet po cesarsku. Zaskakujące, jak jest zrobiony

Czytaj więcej >
Jednogarnkowe bitki z kurczaka

Przepisy

Jednogarnkowe bitki z kurczaka w kremowym sosie smakują jak ze snu. 1 składnik nadaje wyjątkowego aromatu

Czytaj więcej >
Oszukane kotlety schabowe z selera

Przepisy

Oszukane kotlety schabowe, zachwycające chrupiącą panierką zrobisz w 15 minut. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >
Tofu, które odmienia życie

Przepisy

Tofu, które odmienia życie. Chrupie i smakuje jak marzenie. Nikt nie zdoła mu się oprzeć

Czytaj więcej >
Kotlety mielone z indyka są puszyste niczym chmurka

Przepisy

Lekkie i puszyste niczym chmurka kotlety mielone. Sekretem jest chude, a zarazem pożywne mięso

Czytaj więcej >
Chrzan tarty do słoików na zimę

Przepisy

Tarty chrzan do słoików na zimę o cudownym aromacie. Potrzebujesz tylko 5 podstawowych składników

Czytaj więcej >