Smakosze.pl

canva/pixelshot

Dlaczego warto dodać imbir do kawy?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Uwielbiasz kawę? Rankiem warto wzbogacić ją dodatkiem aromatycznego imbiru. Nie ma nic lepszego od miłego poranka w towarzystwie tak przyrządzonej "małej czarnej". Poniżej zdradzamy jak ją zrobić!

Kawa jeszcze lepiej smakuje, gdy wzbogacimy ją o wyjątkowe dodatki. Jednym z nich jest imbir. Chociaż trwa lata, to już nieuchronnie dni robią się coraz krótsze, a poranki chłodniejsze. Dlatego warto postawić na aromatyczną wersję małej czarnej właśnie z dodatkiem imbiru.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto dodać imbir do kawy?

Kawa z imbirem nie tylko świetnie smakuje, ale również rozgrzewa, co szczególnie mocno docenimy w chłodne jesienne poranki. Dodatkowo imbir słynie ze swojego działania przeciwzapalnego, dlatego nie za szkodzi po niego sięgać szczególnie w sezonie, gdy nie trudno o infekcje. Poniżej podajemy przepis na obłędną jesienną wersję kawy!

Przepis na aromatyczną kawę z imbirem

Składniki:

  • 500 ml wody

  • 6 łyżek miodu

  • 1/2 łyżeczki imbiru

  • 8 łyżeczek mielonej kawy

  • 100 ml gorącego mleka

  • szczypta cynamonu

Sposób wykonania:

Wsyp do rondelka imbir zalej go wodą i doprowadź do wrzenia. Odstaw na około 30 sekund. Następnie wlej do dzbanka miód, wsyp kawę i zalej całość gorącą imbirową wodą i zostaw do zaparzenia na około 4 minuty.

Wlej do napoju gorące mleko, dodaj szczyptę cynamonu i wymieszaj napój, a następnie rozlej go do filiżanek. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz wiele innych wyjątkowych przepisów na pyszne potrawy oraz napoje m.in. inną nietypową wersję kawy oraz orzeźwiającą mrożoną herbatę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dd tvn/ kawa z mleczkiem

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >