Dlaczego warto dodać imbir do kawy?
Uwielbiasz kawę? Rankiem warto wzbogacić ją dodatkiem aromatycznego imbiru. Nie ma nic lepszego od miłego poranka w towarzystwie tak przyrządzonej "małej czarnej". Poniżej zdradzamy jak ją zrobić!
Kawa jeszcze lepiej smakuje, gdy wzbogacimy ją o wyjątkowe dodatki. Jednym z nich jest imbir. Chociaż trwa lata, to już nieuchronnie dni robią się coraz krótsze, a poranki chłodniejsze. Dlatego warto postawić na aromatyczną wersję małej czarnej właśnie z dodatkiem imbiru.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dlaczego warto dodać imbir do kawy?
Kawa z imbirem nie tylko świetnie smakuje, ale również rozgrzewa, co szczególnie mocno docenimy w chłodne jesienne poranki. Dodatkowo imbir słynie ze swojego działania przeciwzapalnego, dlatego nie za szkodzi po niego sięgać szczególnie w sezonie, gdy nie trudno o infekcje. Poniżej podajemy przepis na obłędną jesienną wersję kawy!
Przepis na aromatyczną kawę z imbirem
Składniki:
500 ml wody
6 łyżek miodu
1/2 łyżeczki imbiru
8 łyżeczek mielonej kawy
100 ml gorącego mleka
szczypta cynamonu
Sposób wykonania:
Wsyp do rondelka imbir zalej go wodą i doprowadź do wrzenia. Odstaw na około 30 sekund. Następnie wlej do dzbanka miód, wsyp kawę i zalej całość gorącą imbirową wodą i zostaw do zaparzenia na około 4 minuty.
Wlej do napoju gorące mleko, dodaj szczyptę cynamonu i wymieszaj napój, a następnie rozlej go do filiżanek. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziesz wiele innych wyjątkowych przepisów na pyszne potrawy oraz napoje m.in. inną nietypową wersję kawy oraz orzeźwiającą mrożoną herbatę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: dd tvn/ kawa z mleczkiem