Smakosze.pl Przepisy Jak przyrządza zupę ogórkową Kuroń, że smakuje jak marzenie? Znamy patent
canva/dziewul

Jak przyrządza zupę ogórkową Kuroń, że smakuje jak marzenie? Znamy patent

5 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubicie ogórkową? A wiecie, jak przyrządza zupę ogórkową Kuroń, że smakuje jak marzenie? Znamy jego patent i zaraz go zdradzimy. Dzięki temu w waszych domach też zagości pyszna zupa, która z pewnością zachwyci całą rodzinę. Będzie charakterna i aksamitna i szybko zniknie z talerzy.

Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe. Lubimy je zjadać na przekąskę, obkładać nimi kanapki, dodawać do sałatek, a także przyrządzać z ich dodatkiem zupę. Z pewnością każdy z was ma swój sposób na ogórkową, jednak nie u każdego smakuje ona tak dobrze, jak u Jakuba Kuronia. Wszak kto, jak kto, ale rodzina Kuroniów doskonale zna się na zupach.

Jak przyrządza zupę ogórkową Kuroń?

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka lub jedno skrzydło indycze

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2-3 listki laurowe

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 5-6 ziemniaków

  • 5-6 kiszonych ogórków

  • 1 łyżka masła

  • 100 ml śmietanki 30 proc.

  • 1 żółtko

  • koperek

  • sól, pieprz

Przygotowanie ogórkowej

Skrzydełka oczyść, opłucz, włóż do garnka, zalej 2 l wody. Dodaj ziarna ziela angielskiego i listki laurowe, zagotuj, usuń szumowinę. Dodaj trochę soli, gotuj ok. 30 minut.

Marchew, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru. Gotuj ok. 10 minut. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj, aż ziemniaki będą prawie miękkie.

Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, podsmaż na maśle. Dodaj je do zupy, gotuj całość jeszcze 10 minut.

Śmietankę rozmieszaj z żółtkiem. Rozprowadź je niewielką ilością gorącej zupy, zamieszaj, wlej do garnka. Zupę zagotuj, dopraw do smaku. Przed podaniem dodaj posiekany koperek.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ogórkową z dodatkiem kaszy pęczak , a także na ogórkową z chrzanem i kiełbasą .

kiszone ogórki
kiszone ogórki

Źródło zdjęcia: canva/dabjola Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy