Jak przyrządza zupę ogórkową Kuroń, że smakuje jak marzenie? Znamy patent
Lubicie ogórkową? A wiecie, jak przyrządza zupę ogórkową Kuroń, że smakuje jak marzenie? Znamy jego patent i zaraz go zdradzimy. Dzięki temu w waszych domach też zagości pyszna zupa, która z pewnością zachwyci całą rodzinę. Będzie charakterna i aksamitna i szybko zniknie z talerzy.
Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe. Lubimy je zjadać na przekąskę, obkładać nimi kanapki, dodawać do sałatek, a także przyrządzać z ich dodatkiem zupę. Z pewnością każdy z was ma swój sposób na ogórkową, jednak nie u każdego smakuje ona tak dobrze, jak u Jakuba Kuronia. Wszak kto, jak kto, ale rodzina Kuroniów doskonale zna się na zupach.
Jak przyrządza zupę ogórkową Kuroń?
Składniki:
-
4 skrzydełka z kurczaka lub jedno skrzydło indycze
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
2-3 listki laurowe
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
kawałek korzenia selera
-
5-6 ziemniaków
-
5-6 kiszonych ogórków
-
1 łyżka masła
-
100 ml śmietanki 30 proc.
-
1 żółtko
-
koperek
-
sól, pieprz
Przygotowanie ogórkowej
Skrzydełka oczyść, opłucz, włóż do garnka, zalej 2 l wody. Dodaj ziarna ziela angielskiego i listki laurowe, zagotuj, usuń szumowinę. Dodaj trochę soli, gotuj ok. 30 minut.
Marchew, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru. Gotuj ok. 10 minut. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, podsmaż na maśle. Dodaj je do zupy, gotuj całość jeszcze 10 minut.
Śmietankę rozmieszaj z żółtkiem. Rozprowadź je niewielką ilością gorącej zupy, zamieszaj, wlej do garnka. Zupę zagotuj, dopraw do smaku. Przed podaniem dodaj posiekany koperek.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ogórkową z dodatkiem kaszy pęczak , a także na ogórkową z chrzanem i kiełbasą .
Źródło zdjęcia: canva/dabjola Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Delikatne jajka sadzone bez tłuszczu. Lekka wersja pysznej klasyki
-
Przepis na kotlety mielone z maślanką. Zachwycają soczystością i delikatnością
Źródło: kuron