Zupa ogórkowa z chrzanem i kiełbasą. Klasyczny specjał w wyjątkowym wydaniu
Ogórkowa w klasycznej odsłonie potrafi się znudzić. Proponujemy wam pyszne urozmaicenie tradycyjnego kwaśnego smaku poprzez dodatek chrzanu. Zupa nabierze nowego charakteru i z pewnością spodoba się amatorom ostrzejszych dań. Spróbujecie?
Zupa ogórkowa jest jedną z często serwowanym w polskich domach. Zdradzaliśmy wam już jak przygotować ją z dodatkiem żółtka czy kaszą pęczak. Tym razem na tapet bierzemy recepturę na bogaty w smaki, pikantny rarytas z dodatkiem chrzanu. Zachwyci nawet największych sceptyków.
Przepis na smaczną ogórkową z chrzanem i kiełbasą
Składniki:
6 ogórków kiszonych
1,5 litra rosołu drobiowego
2 laski kiełbasy śląskiej
700 g ziemniaków
2 nieduże cebule
2 średnie marchewki
1 ząbek czosnku
2 łyżki chrzanu
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rosół doprowadzamy do wrzenia. Cebule obieramy i siekamy. Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zeszklą. Kiełbasę kroimy w plasterki. Podsmażamy ją na patelni, na której wcześniej przygotowywaliśmy cebulę.
Do gorącego bulionu dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz kiełbasę i cebulę. Gotujemy przez 30 minut. Ziemniaki i marchew obieramy i myjemy. Bulwy kroimy w kostkę, a marchew w talarki. Warzywa wrzucamy do rosołu.
Gotujemy zupę do czasu, gdy warzywa zmiękną. Wtedy dodajemy starte na tarce ogórki oraz nacięty ząbek czosnku. Gotujemy jeszcze przez 10 minut, a następnie doprawiamy danie chrzanem oraz solą i pieprzem, jeśli będzie taka potrzeba.
Wskazówka: zupę można przyrządzić na bulionie warzywnym bez dodatku kiełbasy. Będzie delikatniejsza w smaku i wegańska (jeśli chrzan nie zawiera nabiału). Pomijamy wtedy etap półgodzinnego gotowania dania.
Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. W sam raz na przepyszny obiad
Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała i była miękka? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Wyśmienite placki z rzepy i marchewki. Pomysł na niedrogi obiad
Źródło: doradcasmaku