Delikatne jajka sadzone bez tłuszczu. Lekka wersja pysznej klasyki
Jak zrobić delikatne jajka sadzone bez tłuszczu? Przedstawiamy wam lekką wersję pysznej klasyki. Gdy spróbujesz przygotować jajka na wodzie, na zawsze zrezygnujesz z oleju. Urzeknie cię ich subtelny smak i brak przysmażonych fragmentów. Koniecznie przetestuj naszą recepturę.
Jajka sadzone to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie jajek. Stanowią jakby pośrednią formę między jajecznicą a jajkiem gotowanym na miękko. Robi się je szybko, zwykle na patelni z odrobiną tłuszczu.
Dziś podamy wam jednak przepis na jajka sadzone bez dodatku tłuszczu. Są nie tylko lżej strawne, ale też miękkie i bez przysmażonego spodu. A w czasie ich przyrządzania tłuszcz nie rozbryzguje po kuchni. Tak przygotowane jajka sadzone możesz podać na grzankach lub zjeść w tradycyjny sposób.
Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu?
Składniki:
2 jajka
trochę wody
sól, pieprz
Przygotowanie sadzonych jajek
Na małą patelnię wlej trochę wody, tak by było jej na wysokość 0,5-1 cm. Wodę zagotuj i zmniejsz ogień.
Na gorącą wodę wybij ostrożnie jajka. Oprósz je solą i pieprzem, podgrzewaj na niedużym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne.
Wskazówki:
Jajka sadzone możesz też podgrzewać do czasu, aż również i żółtko zrobi się dobrze ścięte.
Jeśli chcesz przyspieszyć proces ścinania się jajek, przykryj patelnię pokrywką.
Gotowe jajka możesz oprószyć także zmieloną papryką.
Na naszej stronie znajdziesz też wskazówki, jak zrobić jajka po wiedeńsku. Dowiesz się również, jak szybko i ładnie obrać jajka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak usunąć goryczkę z gotowanej brukselki? Mamy niezawodny patent
Krysia zdradziła nieznany sposób kiszenia ogórków. Odczekuje 5-7 dni i robi pasteryzację
Źródło: opycha