Smakosze.pl
jajka sadzone

canva/Hiromi Kudo

Delikatne jajka sadzone bez tłuszczu. Lekka wersja pysznej klasyki

4 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jak zrobić delikatne jajka sadzone bez tłuszczu? Przedstawiamy wam lekką wersję pysznej klasyki. Gdy spróbujesz przygotować jajka na wodzie, na zawsze zrezygnujesz z oleju. Urzeknie cię ich subtelny smak i brak przysmażonych fragmentów. Koniecznie przetestuj naszą recepturę.

Jajka sadzone to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie jajek. Stanowią jakby pośrednią formę między jajecznicą a jajkiem gotowanym na miękko. Robi się je szybko, zwykle na patelni z odrobiną tłuszczu.

Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit

Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit. Smakują jak na obiedzie u mamy

CZYTAJ DALEJ

Dziś podamy wam jednak przepis na jajka sadzone bez dodatku tłuszczu. Są nie tylko lżej strawne, ale też miękkie i bez przysmażonego spodu. A w czasie ich przyrządzania tłuszcz nie rozbryzguje po kuchni. Tak przygotowane jajka sadzone możesz podać na grzankach lub zjeść w tradycyjny sposób.

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu?

Składniki:

  • 2 jajka

  • trochę wody

  • sól, pieprz

Przygotowanie sadzonych jajek

Na małą patelnię wlej trochę wody, tak by było jej na wysokość 0,5-1 cm. Wodę zagotuj i zmniejsz ogień.

Na gorącą wodę wybij ostrożnie jajka. Oprósz je solą i pieprzem, podgrzewaj na niedużym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne.

Wskazówki:

  • Jajka sadzone możesz też podgrzewać do czasu, aż również i żółtko zrobi się dobrze ścięte.

  • Jeśli chcesz przyspieszyć proces ścinania się jajek, przykryj patelnię pokrywką.

  • Gotowe jajka możesz oprószyć także zmieloną papryką.

Na naszej stronie znajdziesz też wskazówki, jak zrobić jajka po wiedeńsku. Dowiesz się również, jak szybko i ładnie obrać jajka.

grzanka z jajkiem

grzanka z jajkiem

Źródło zdjęcia: canva/VeselovaElena


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: opycha

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >