Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatne jajka sadzone bez tłuszczu. Lekka wersja pysznej klasyki
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.05.2022 22:38

Delikatne jajka sadzone bez tłuszczu. Lekka wersja pysznej klasyki

jajka sadzone
canva/Hiromi Kudo

Jak zrobić delikatne jajka sadzone bez tłuszczu? Przedstawiamy wam lekką wersję pysznej klasyki. Gdy spróbujesz przygotować jajka na wodzie, na zawsze zrezygnujesz z oleju. Urzeknie cię ich subtelny smak i brak przysmażonych fragmentów. Koniecznie przetestuj naszą recepturę.

Jajka sadzone to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie jajek. Stanowią jakby pośrednią formę między jajecznicą a jajkiem gotowanym na miękko. Robi się je szybko, zwykle na patelni z odrobiną tłuszczu.

Dziś podamy wam jednak przepis na jajka sadzone bez dodatku tłuszczu. Są nie tylko lżej strawne, ale też miękkie i bez przysmażonego spodu. A w czasie ich przyrządzania tłuszcz nie rozbryzguje po kuchni. Tak przygotowane jajka sadzone możesz podać na grzankach lub zjeść w tradycyjny sposób.

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu?

Składniki:

  • 2 jajka

  • trochę wody

  • sól, pieprz

Przygotowanie sadzonych jajek

Na małą patelnię wlej trochę wody, tak by było jej na wysokość 0,5-1 cm. Wodę zagotuj i zmniejsz ogień.

Na gorącą wodę wybij ostrożnie jajka. Oprósz je solą i pieprzem, podgrzewaj na niedużym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne.

Wskazówki:

  • Jajka sadzone możesz też podgrzewać do czasu, aż również i żółtko zrobi się dobrze ścięte.

  • Jeśli chcesz przyspieszyć proces ścinania się jajek, przykryj patelnię pokrywką.

  • Gotowe jajka możesz oprószyć także zmieloną papryką.

Na naszej stronie znajdziesz też wskazówki, jak zrobić jajka po wiedeńsku. Dowiesz się również, jak szybko i ładnie obrać jajka.

grzanka z jajkiem
Źródło zdjęcia: canva/VeselovaElena

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: opycha

Tagi: Jajka pieprz sól