Przepis na kotlety mielone z maślanką. Zachwycają soczystością i delikatnością
Poznajcie przepis na kotlety mielone z maślanką. Zachwycają soczystością, delikatnością i wspaniałym smakiem. By je przygotować, trzeba dodać trochę białego płynu do mięsa i całość dobrze wymieszać. Po usmażeniu kotletów przekonacie się, że naprawdę warto było.
Co zwykle robicie z mielonego mięsa? Możemy się założyć, że przeważnie są to kotlety mielone. To tradycyjne, polskie danie jest łatwe do zrobienia, a jednocześnie smakuje chyba wszystkim. Gwarantujemy, że będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli mięsną masę wymieszacie z maślanką.
Kotlety mielone zwykle podaje się je z gotowanymi ziemniakami, ale można też z kaszą lub ryżem. Doskonałym dodatkiem do tego obiadu będą zasmażane buraczki, marchewka duszona z groszkiem lub dowolna surówka.
Składniki:
50 dag mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
1 jajko
2-3 łyżki tartej bułki
ok. 75 ml maślanki
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych
Do mielonego mięsa dodaj jajko, 2-3 łyżki tartej bułki i maślankę. Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj, dodaj do mięsa razem z dużą szczyptą soli i pieprzu.
Mięsną masę starannie wymieszaj, a najlepiej dokładnie wyrób dłonią, tak by składniki dobrze się połączyły. Masę odstaw na pół godziny do lodówki.
Z mięsnej masy zwilżonymi dłońmi formuj nieduże, płaskie kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce.
Patelnię rozgrzej, wlej na nią sporą ilość oleju. Kładź kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą jasnobrązowe.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na kotlety mielone z płatkami owsianymi, a także na wegetariańskie kotlety mielone.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Inny niż zawsze sposób robienia ciasta na pierogi z truskawkami. Rewolucyjny trik
Czy można mrozić ogórki, seler naciowy lub ugotowane ziemniaki? Łatwo popełnić błąd, lepiej wiedzieć
Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
Źródło: przyslijprzepis