Smakosze.pl Przepisy Jak przyrządzić aksamitny budyń? Wystarczy łyżeczka uwielbianego produktu
canva/pixelshot

Jak przyrządzić aksamitny budyń? Wystarczy łyżeczka uwielbianego produktu

8 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Domowy budyń nie może równać się ze sklepowym, ponieważ własnoręcznie przygotowany deser zawiera naturalne składniki. Jeśli chcesz, aby przysmak uzyskał idealnie aksamitną konsystencję, wystarczy dodać do niego 1 łyżeczkę masła. Gorący budyń roztopi tłuszcz, który po wymieszaniu poprawi jego konsystencję.

Domowy budyń w wielu polskich domach odszedł już w zapomnienie, ponieważ w sklepach dostępne są wersje instant, do których nie potrzeba praktycznie żadnej pracy. Ich smak pozostawia jednak wiele do życzenia.

Wspaniałą konsystencję i smak uzyskasz, sporządzając go samodzielnie. Trickiem, z którego korzystają najlepsi kucharze, aby poprawić kremowość budyniu, jest dodanie do niego łyżki masła. Miseczki tak pysznie aksamitnego deseru nie zdoła odmówić nikt.

Przepis na domowy budyń

Składniki:

  • 500 ml mleka

  • 2 jajka

  • 1 laska wanilii

  • 2 łyżki cukru

  • 2 płaskie łyżki skrobi

  • 1 łyżeczka masła

Zacznij od wlania 400 ml mleka do rondelka z grubym dnem i postawienia go na gazie. Rozbij skorupki jajek i oddziel żółtka od białek. Resztę mleka wlej do miseczki o wysokich ściankach.

Do miseczki z mlekiem wsyp przesianą skrobię ziemniaczaną, cukier, wlej żółtka i dokładnie je ze sobą wymieszaj. Gdy mleko w rondelku zacznie intensywnie wrzeć, zmniejsz ogień i przygotuj rózgę kuchenną.

Po zmniejszeniu temperatury wlewaj cienkim i powolnym strumieniem mleczną mieszankę, przy okazji cały czas mieszając mleko rózgą. Gdy budyń odpowiednio zgęstnieje i zagotuje się, możesz go podawać. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego sernik pęka podczas pieczenia i jak tego uniknąć. Ten tekst wyjaśnia sposób na uratowanie zbyt rzadkiego budyniu.

Budyń

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: marlenagotuje; gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy