Jak przyrządzić aksamitny budyń? Wystarczy łyżeczka uwielbianego produktu
Domowy budyń nie może równać się ze sklepowym, ponieważ własnoręcznie przygotowany deser zawiera naturalne składniki. Jeśli chcesz, aby przysmak uzyskał idealnie aksamitną konsystencję, wystarczy dodać do niego 1 łyżeczkę masła. Gorący budyń roztopi tłuszcz, który po wymieszaniu poprawi jego konsystencję.
Domowy budyń w wielu polskich domach odszedł już w zapomnienie, ponieważ w sklepach dostępne są wersje instant, do których nie potrzeba praktycznie żadnej pracy. Ich smak pozostawia jednak wiele do życzenia.
Wspaniałą konsystencję i smak uzyskasz, sporządzając go samodzielnie. Trickiem, z którego korzystają najlepsi kucharze, aby poprawić kremowość budyniu, jest dodanie do niego łyżki masła. Miseczki tak pysznie aksamitnego deseru nie zdoła odmówić nikt.
Przepis na domowy budyń
Składniki:
-
500 ml mleka
-
2 jajka
-
1 laska wanilii
-
2 łyżki cukru
-
2 płaskie łyżki skrobi
-
1 łyżeczka masła
Zacznij od wlania 400 ml mleka do rondelka z grubym dnem i postawienia go na gazie. Rozbij skorupki jajek i oddziel żółtka od białek. Resztę mleka wlej do miseczki o wysokich ściankach.
Do miseczki z mlekiem wsyp przesianą skrobię ziemniaczaną, cukier, wlej żółtka i dokładnie je ze sobą wymieszaj. Gdy mleko w rondelku zacznie intensywnie wrzeć, zmniejsz ogień i przygotuj rózgę kuchenną.
Po zmniejszeniu temperatury wlewaj cienkim i powolnym strumieniem mleczną mieszankę, przy okazji cały czas mieszając mleko rózgą. Gdy budyń odpowiednio zgęstnieje i zagotuje się, możesz go podawać. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego sernik pęka podczas pieczenia i jak tego uniknąć. Ten tekst wyjaśnia sposób na uratowanie zbyt rzadkiego budyniu.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Kotlety schabowe marynowane w kefirze i cebuli. Wychodzą soczyste za każdym razem
-
Racuchy na maślance i sodzie bez drożdży. Niewiarygodnie puszyste i delikatne
Źródło: marlenagotuje; gotowanie.onet.pl