Jak przyrządzić pieczony seler?
Pieczony seler jest pysznym i zdrowym dodatkiem do dań obiadowych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Miękki, niezwykle aromatyczny z dodatkiem ziół i marchewki wprost rozpływa się w ustach. Z pieczonego selera możesz przygotować wyjątkową potrawkę lub upiec go w całości. Sprawdź, jak przyrządzić pieczony seler.
Seler jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Korzeń zawiera duże ilości fosforu i witaminy K, które wzmacniają nasze kości, zęby i tkanki. Związki te zapobiegają również osteoporozie i zwyrodnieniom stawów i kości. Seler bogaty jest również w związki aktywne-flawonoidy, które usuwają toksyny, wolne rodniki oraz opóźniają procesy starzenia.
Ze względu na swój dość intensywny i ostry smak, seler nie należy jednak do ulubionych warzyw spożywanych w domu. Jeśli jednak przyrządzisz pieczony seler w całości lub z marchewką i pietruszką, zyska on ciekawy, delikatniejszy smak i aromat, którego musisz spróbować.
Z selera możesz przygotować również niezwykle delikatne i smaczne kotlety. Chrupiąca, złocista panierka sprawi, że ekspresowo znikną z talerzy.
Przepis na pieczony seler
Składniki na seler pieczony w całości:
korzeń selera
6 ząbków czosnku
4 liście laurowe
oliwa z oliwek
6 gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz
Składniki na pieczony seler z marchewką i pietruszką:
korzeń selera
3 marchewki
natka pietruszki
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
pieprz, sól
Jak przyrządzić pieczony seler w całości?
Seler umyj i oczyść. Połóż go na folii aluminiowej, oprósz solą, pieprzem, wyłóż ząbki czosnku, liście laurowe i tymianek. Całość obficie skrop oliwą z oliwek, zawiń folię i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 2-2,5 godziny. Przed podaniem pokrój seler w plastry.
Jak przyrządzić pieczony seler z marchewką i pietruszką?
Seler i pietruszkę umyj i pokrój w kostkę, czosnek pokrój w plastry, posiekaj pietruszkę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia włóż warzywa, pietruszkę, skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 20-30 minut.
Smacznego.