Smakosze.pl Przepisy Jak przyrządzić pieczony seler?
canva/ALLEKO

Jak przyrządzić pieczony seler?

12 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pieczony seler jest pysznym i zdrowym dodatkiem do dań obiadowych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Miękki, niezwykle aromatyczny z dodatkiem ziół i marchewki wprost rozpływa się w ustach. Z pieczonego selera możesz przygotować wyjątkową potrawkę lub upiec go w całości. Sprawdź, jak przyrządzić pieczony seler.

Seler jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Korzeń zawiera duże ilości fosforu i witaminy K, które wzmacniają nasze kości, zęby i tkanki. Związki te zapobiegają również osteoporozie i zwyrodnieniom stawów i kości. Seler bogaty jest również w związki aktywne-flawonoidy, które usuwają toksyny, wolne rodniki oraz opóźniają procesy starzenia.

Ze względu na swój dość intensywny i ostry smak, seler nie należy jednak do ulubionych warzyw spożywanych w domu. Jeśli jednak przyrządzisz pieczony seler w całości lub z marchewką i pietruszką, zyska on ciekawy, delikatniejszy smak i aromat, którego musisz spróbować.

Z selera możesz przygotować również niezwykle delikatne i smaczne kotlety . Chrupiąca, złocista panierka sprawi, że ekspresowo znikną z talerzy.

Przepis na pieczony seler

Składniki na seler pieczony w całości:

  • korzeń selera

  • 6 ząbków czosnku

  • 4 liście laurowe

  • oliwa z oliwek

  • 6 gałązek świeżego tymianku

  • sól, pieprz

Składniki na pieczony seler z marchewką i pietruszką:

  • korzeń selera

  • 3 marchewki

  • natka pietruszki

  • 4 ząbki czosnku

  • oliwa z oliwek

  • pieprz, sól

Jak przyrządzić pieczony seler w całości?

Seler umyj i oczyść. Połóż go na folii aluminiowej, oprósz solą, pieprzem, wyłóż ząbki czosnku, liście laurowe i tymianek. Całość obficie skrop oliwą z oliwek, zawiń folię i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 2-2,5 godziny. Przed podaniem pokrój seler w plastry.

Jak przyrządzić pieczony seler z marchewką i pietruszką?

Seler i pietruszkę umyj i pokrój w kostkę, czosnek pokrój w plastry, posiekaj pietruszkę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia włóż warzywa, pietruszkę, skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 20-30 minut.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy