Jak rozłupać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Mamy świetny patent
Jak rozłupać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Młotkiem, tłuczkiem do mięsa? Jest o wiele lepszy sposób, dzięki któremu nie uszkodzimy przy okazji delikatnych orzechów, to mały, kuchenny nóż. Orzechy po obraniu musimy obrać z gorzkiej skórki, w tym celu wykorzystamy wrzątek lub piekarnik.
Jesień to nie tylko chłodne, deszczowe i coraz krótsze dni. To bogactwo owoców, warzyw i innych sezonowych pyszności. Dynia, śliwki, grzyby leśne, czy orzechy włoskie to tylko niektóre z produktów, z których przygotujemy wiele wyśmienitych ciast, deserów i dań głównych.
O ile z owocami, czy grzybami nie mamy problemów podczas obierania, czy krojenia, tak do twardych orzechów włoskich musimy użyć odpowiednich narzędzi, a później pozbyć się gorzkiej skórki. Jak rozłupać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Jak szybko obrać orzechy?
Wiele osób wykorzystuje młotek lub tłuczek do mięsa. To oczywiście skuteczne sposoby, jednak musimy uważać, żeby przy okazji nie uszkodzić orzechów znajdujących się w środku twardej łupinki. Jak rozłupać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Okazuje się, że najlepszym sposobem jest mały, kuchenny nóż o zaostrzonej końcówce.
Jak rozłupać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Poznaj skuteczne sposoby
Jeśli nie masz dziadka do orzechów, przygotuj mały nóż z ostrym końcem. Końcówkę noża umieść w łączeniu między dwiema łupinami orzecha i energicznie przekręcaj, aż skorupka pęknie. To najlepszy sposób, jeśli nie masz specjalnego sprzętu.
Innym sposobem jest wykorzystanie tłuczka do mięsa lub młotka. Przy tej metodzie musisz jednak uważać, żeby razem z twardą łupinką nie pokruszyć orzechów znajdujących się w środku, uderzaj więc z dużym wyczuciem.
Jak pozbyć się gorzkiej skórki z orzechów włoskich?
Po rozłupaniu orzechów czeka Cię kolejne zadanie- pozbycie się gorzkiej skórki. Orzechy włóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut, następnie skórkę zdejmiesz przy pomocy nożyka, będzie łatwo odchodzić od orzechów.
Innym sposobem jest piekarnik. Do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika włóż blachę z orzechami i piecz około 10 minut. Po tym czasie skórka będzie miękka i bez problemu się jej pozbędziesz.
Orzechy włoskie wykorzystasz do przygotowania ciast, sałatek i dań głównych. Przygotuj boski orzechowiec z kremem budyniowym , będzie idealny do kawy. Na obiad wybierz jesienną wersję schabowych- tu poznasz przepis na kotlety w panierce z orzechów włoskich.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
W końcu podano patent na panierkę jak z KFC. Z łatwością zrobisz ją w domu
-
Sekretny patent na idealną szarlotkę. Wyjdzie lepsza niż z luksusowych cukierni
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama