Boski orzechowiec - wyborne ciasto dla całej rodziny. Lepszego nigdy nie jadłeś
Ciasto orzechowiec jest jednym z najlepszych ciast z dodatkiem orzechów włoskich. Robi się je dość szybko, świetnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Można je przygotować na leniwy weekend do kawy, jak i na wizytę gości. Najlepiej w większych ilościach, bo znika błyskawicznie.
Jesienią, kiedy na dworze robi się coraz chłodniej, lubię przygotować domowe ciasto z dodatkiem sezonowych owoców, orzechów, miodu i korzennych przypraw. Ciasto orzechowiec z masą budyniową jest szybkim ciastem, które często piekę do kawy w weekend.
Ciasto orzechowiec jest bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto dzielę na dwie części. Pierwszą zapiekam bez żadnych dodatków, to będzie spód. Drugą część ciasta natomiast piekę z przygotowaną masą orzechową. Dwa blaty ciasta przekładam kremem budyniowym i w zasadzie gotowe.
Zwróć uwagę na odpowiednie przygotowanie masy budyniowej do orzechowca. Masło musi mieć temperaturę pokojową, a budyń musi być zupełnie zimny, w przeciwnym razie krem się zwarzy. Do ucieranego masła dodaję stopniowo budyń, w ten sposób nie robią się grudki i krem ma aksamitną konsystencję.
Ciasto orzechowiec z masą budyniową - idealny deser na jesień
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g roztopionego i przestudzonego masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru do wypieków
2 łyżki płynnego miodu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę orzechową:
120 g masła
pół szklanki cukru
300 g posiekanych orzechów włoskich
1,5 łyżki miodu
Składniki na masę budyniową:
2 szklanki mleka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
pół szklanki cukru
pół kostki miękkiego masła
Jak zrobić domowe ciasto orzechowe? Placek wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej
Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Przygotuj ciasto: mąkę wsyp do miski z proszkiem do pieczenia, wbij jajka, dodaj cukier, miód, wlej roztopione masło i ucieraj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Ciasto podziel na dwie równe części. Jeden kawałek rozprowadź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz 35 minut, wyjmij do ostudzenia.
Przygotuj masę orzechową: na patelni rozpuść masło. Dodaj orzechy, cukier i miód i smaż około 5 minut, odstaw. Drugą część ciasta rozprowadź w blaszce. Na wierzchu równomiernie rozłóż orzechy. Ciasto piecz 35 minut w 180 stopniach C.
Przygotuj masę budyniową: 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem. W pozostałej części wymieszaj budynie w proszku. Gdy mleko się zagotuje, wlej budynie i mieszając gotuj, aż powstanie gęsta masa. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Gdy budyń będzie zimny, masło przełóż do miski i ucieraj mikserem. Następnie stopniowo dodawaj budyń i mieszaj, aż powstanie jednolity krem. Krem budyniowy wyłóż na pierwszy placek, równomiernie rozprowadź i przykryj blatem z orzechami. Ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny, smacznego.
Koniecznie upiecz również ciasto orzechowe z jabłkami bez dodatku cukru oraz miodownik z masą budyniową. Jesienne ciasta posmakują całej rodzinie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na klopsiki jak z IKEA. Duża konkurencja dla mielonych
Zdradzamy przepis na wybitną zupę ogórkowa. Wystarczy dodać 1 niezwykły składnik
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama