Sekretny patent na idealną szarlotkę. Wyjdzie lepsza niż z luksusowych cukierni
Szarlotka jest deserem, który króluje na naszych stołach. Zwłaszcza jesienią chętnie sięgamy po to ciasto przygotowane z sezonowych owoców. Przy przygotowaniu szarlotki warto pamiętać, aby do jabłek dodać zawczasu łyżkę mąki ziemniaczanej. Ten prosty trik uchroni nas przed nieudanym wypiekiem.
Niedopieczony spód lub opadnięty kształt z pewnością nie są cechami dobrze przyrządzonej szarlotki. Za te przypadłości odpowiadają surowe i twarde jabłka użyte do deseru. Do szarlotki zawsze używaj podgotowanych lub podsmażonych owoców z dodatkiem mąki. Dzięki temu są odpowiednio zagęszczone i zapewniają udany deser.
Przepis na idealną szarlotkę
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 kostka zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na mus jabłkowy:
6 kwaskowatych jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
Jak upiec zawsze udaną szarlotkę?
Przygotuj kruche ciasto na szarlotkę. W tym celu połącz ze sobą mąkę, oba rodzaje cukru, proszek do pieczenia oraz zimne masło. Zagnieć całość do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Następnie z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wsadź do lodówki na czas przygotowania jabłkowego nadzienia.
Przygotuj jabłka do szarlotki. Owoce umyj, obierz i pokrój w kostkę z pominięciem gniazd nasiennych. Następnie wymieszaj je z cukrem, mąką ziemniaczaną i podsmaż całość na patelni, aż całość wyraźnie się zagęści. Na koniec dopraw owoce cynamonem i odstaw do ostygnięcia.
Formę do pieczenia wyłóż papierem. Dno wyklej równomiernie połową przygotowanego kruchego ciasta. Wyłóż na nie uprażone jabłka, a następnie zetrzyj na owoce pozostałe ciasto. Szarlotkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu przez 50-60 minut. Ewa Wachowicz podzieliła się własnym przepisem na szarlotkę. Nietypowa przyprawa wynosi popularne ciasto na zupełnie nowy poziom.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przerabiasz wczorajszy rosół na pomidorówkę? Mamy szybszy sposób na uwielbianą przez Polaków zupę
Dolej 1 łyżeczkę do ciasta i wymieszaj. Tyle wystarczy, by placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama