Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W końcu podano patent na panierkę jak z KFC. Z łatwością zrobisz ją w domu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.11.2022 20:35

W końcu podano patent na panierkę jak z KFC. Z łatwością zrobisz ją w domu

panierka jak z KFC
Canva / Amarita

Któż z nas nie zna smaku soczystego smażonego kurczaka z popularnej amerykańskiej sieciówki? Sekretem restauracji jest niezwykle apetyczna panierka. Teraz taką panierkę jak z KFC możesz przygotować we własnej kuchni. Jedyne, czego potrzebujesz, to ciasto naleśnikowe i przyprawy.

Kurczak z panierką jak z KFC jest prosty do przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki ciasta i obtoczyć w nim mięso. Kurczaka warto marynować w mieszance przez kilka godzin. Dzięki temu usmażone mięso jest wyjątkowo soczyste i pełne smaku.

Przepis na kurczaka w panierce jak z KFC

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka

  • 2 łyżeczki ostrej papryki

  • 4 łyżeczki słodkiej papryki

  • 6 ząbków czosnku

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 2 jajka

  • mąka do panierowania

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak przygotować domową panierkę jak z KFC?

Filety z kurczaka pokrój w poprzek na mniejsze kawałki i przełóż je do dużej miski. Dodaj do nich sól, pieprz, oba rodzaje papryki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na godzinę do lodówki.

W osobnym naczyniu przygotuj ciasto do panierki jak z KFC. Do przesianej mąki dolej zimne mleko, jajka oraz szczyptę soli. Połącz składniki na gładką masę.

Zamarynowane w przyprawach mięso wyjmij z lodówki i przełóż do ciasta na panierkę jak z KFC. Wymieszaj tak, aby każdy kawałek kurczaka był dokładnie oblepiony ciastem. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Po upływie tego czasu kurczaka w panierce jak z KFC obtocz równomiernie mąką. Następnie ułóż kawałki mięsa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 20 minut.

Po upływie tego czasu kurczaka w panierce jak z KFC spryskaj równomiernie olejem. Następnie kontynuuj pieczenie do momentu, aż panierka się zarumieni. Mięso od czasu do czasu obracaj, umożliwiając równomierną obróbkę. Podawaj od razu po przyrządzeniu z dodatkiem frytek i ulubionych sosów. Patent na niezwykle chrupiącego kurczaka zdradziła Ania Starmach. Z mięsa drobiowego możesz także przygotować te obłędne soczyste kotlety.

Canva / VELEZGREENE
Canva / VELEZGREENE

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: