Niewiarygodnie chrupiące i pyszne schabowe w orzechowej panierce
Miłośników kotletów schabowych zapraszamy dziś na ten tradycyjny specjał w nowej odsłonie. Przygotujemy schabowe w orzechowej panierce. Są niewiarygodnie chrupiące i pyszne, i co by nie mówić, duży udział mają w tym właśnie orzechy. Przekonajcie się o tym sami.
Klasyczna panierka składa się z mąki, jajka i tartej bułki. Jednak nie uchodzi za najzdrowszą, bo tarta bułka wchłania dużo tłuszczu. Warto więc nieco zmodyfikować jej skład. Dzięki dodatkowi posiekanych orzechów kotlety schabowe nabiorą ciekawego smaku i wyjątkowej chrupkości. Wchłoną też mniej tłuszczu w czasie smażenia.
Niewiarygodnie chrupiące i pyszne schabowe w orzechowej panierce
Składniki:
4 plastry schabu środkowego
3 łyżki mąki
1 duże jajko
1 łyżka mleka
10 dag łuskanych orzechów włoskich
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów schabowych
Plastry mięsa opłucz, osusz, rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz z każdej strony solą i pieprzem, odstaw na 30 minut.
Na jeden talerzyk wysyp mąkę, w drugim, głębszym rozmieszaj jajko z mlekiem. Na trzecim talerzyku umieść drobno posiekane orzechy.
Rozbite kotlety panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w orzechach. Kładź na patelnię z olejem i smaż po 3-4 minuty z każdej strony.
Wskazówki:
Zamiast orzechów włoskich można użyć orzechów laskowych lub migdałów.
Posiekane orzechy można wymieszać z 2-3 łyżkami tartej bułki.
Po więcej inspiracji na pyszne schabowe zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na schabowe w panierce z mleka i musztardy, a także na schabowe marynowane w occie winnym.
Źródło zdjęcia: canva/Robertobinetti70
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepisyjoli, kulinarnapolska.org Zapraszamy na nasz Instagram