Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niewiarygodnie chrupiące i pyszne schabowe w orzechowej panierce
Renata Materlińska
Renata Materlińska 28.11.2021 01:00

Niewiarygodnie chrupiące i pyszne schabowe w orzechowej panierce

schabowe
canva/12MN

Miłośników kotletów schabowych zapraszamy dziś na ten tradycyjny specjał w nowej odsłonie. Przygotujemy schabowe w orzechowej panierce. Są niewiarygodnie chrupiące i pyszne, i co by nie mówić, duży udział mają w tym właśnie orzechy. Przekonajcie się o tym sami.

Klasyczna panierka składa się z mąki, jajka i tartej bułki. Jednak nie uchodzi za najzdrowszą, bo tarta bułka wchłania dużo tłuszczu. Warto więc nieco zmodyfikować jej skład. Dzięki dodatkowi posiekanych orzechów kotlety schabowe nabiorą ciekawego smaku i wyjątkowej chrupkości. Wchłoną też mniej tłuszczu w czasie smażenia.

Niewiarygodnie chrupiące i pyszne schabowe w orzechowej panierce

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • 3 łyżki mąki

  • 1 duże jajko

  • 1 łyżka mleka

  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry mięsa opłucz, osusz, rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz z każdej strony solą i pieprzem, odstaw na 30 minut.

Na jeden talerzyk wysyp mąkę, w drugim, głębszym rozmieszaj jajko z mlekiem. Na trzecim talerzyku umieść drobno posiekane orzechy.

Rozbite kotlety panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w orzechach. Kładź na patelnię z olejem i smaż po 3-4 minuty z każdej strony.

Wskazówki:

  • Zamiast orzechów włoskich można użyć orzechów laskowych lub migdałów.

  • Posiekane orzechy można wymieszać z 2-3 łyżkami tartej bułki.

Po więcej inspiracji na pyszne schabowe zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na schabowe w panierce z mleka i musztardy, a także na schabowe marynowane w occie winnym.

orzechy włoskie
orzechy włoskie

Źródło zdjęcia: canva/Robertobinetti70

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisyjoli, kulinarnapolska.org Zapraszamy na nasz Instagram