Jak rozmrozić mięso w 5 minut?
W rozmrażaniu mięsa najważniejsze jest nasze bezpieczeństwo. Po rozmrożeniu powinniśmy mięso poddać jak najszybciej obróbce cieplej, aby nie rozwinęły się w nim chorobotwórcze bakterie.
Raz rozmrożonego mięsa nie powinniśmy po raz kolejny zamrażać. Jeśli jednak mamy już gotową potrawę z niego przygotowaną, to ona już może wylądować w zamrażalniku. Nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań.
Rozmrożenie mięsa w 5 minut
Nie jest to najbardziej oszczędna metoda rozmrażania, jednak doskonale sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach. Mięso wkładamy w foliowym woreczku do zlewu i puszczamy strumień wody, delikatnie zwiększając temperaturę.
Już po minucie szron zacznie znikać, a w czasie od 5 do 10 minut kawałek mięsa powinien całkowicie się rozmrozić. Takie mięso rozmrożone w ciepłej wodzie natychmiast musi zostać użyte do przygotowania potrawy.
Ciepła woda to wręcz idealne środowisku do rozwoju salmonelli , dlatego przy takich zabiegach powinniśmy być szczególnie ostrożni. Takie rozwiązanie trzymajmy na wyjątkowe okazje.
Mikrofala i piekarnik także pomogą w rozmrożeniu mięsa
Do rozmrożenia mięsa możemy użyć również mikrofali, pod warunkiem, że posiada opcję rozmrażania. W przeciwnym razie mięso zamiast się rozmrażać, zacznie się gotować, a po przyrządzeniu będzie zwyczajnie niesmaczne.
Podczas rozmrażania mięsa w mikrofali warto pamiętać o przewróceniu w połowie mięsa na drugą stronę, ponieważ kuchenki mają tendencję do nierównego rozkładania ciepła. Kawałek mięsa nie powinien być zawinięty w folię albo położony na styropianowej tacce, ponieważ mogą wytworzyć się szkodliwe substancje. Najlepiej wyłożyć je na zwykły talerz bądź umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Rozmrażanie mięsa w piekarniku to równie prosta metoda. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy mięso i nastawiamy temperaturę około 60 stopni w piekarniku. Po 30 minutach mięso powinno być całkowicie rozmrożone. Podobnie jak w przypadku mikrofali, warto w połowie tego procesu przekręcić je na druga stronę.
Sposoby dla cierpliwych
Kawałek kurczaka czy schabu najlepiej jednak rozmrażać z pewnym zapasem czasu. Polecaną metodą jest po prostu wstawienie go do lodówki na cały dzień bądź noc. Różnica temperatur w porównaniu z zamrażalnikiem nie będzie zbyt duża, a mięso rozmrozi się równomiernie.
Jeśli mamy około godzinny zapas czasu, możemy rozmrozić mięso w zimnej wodzie. Wystarczy zapakowane w woreczek strunowy mięso ułożyć w misce i zalać zimną wodą z kranu. Co 20 minut wodę wylewamy i napuszczamy świeżą. Godzinę później mięso powinno być gotowe do obróbki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: onet/fajny ogrod