Smakosze.pl
Mięso z Polski okazało się niebezpieczne

Pixabay / congerdesign

Mięso z groźną bakterią w Wielkiej Brytanii

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Mięso jest jednym z tych produktów, które często goszczą na stołach smakoszy z całego świata. Produkt z Polski doprowadził do masowego zatrucia. Poszkodowanych jest kilkaset osób. 44% z nich ma poniżej 16 lat. Niestety, niektó

Czy mięso z polskich hodowli stanowi zagrożenie? Okazuje się, że istnieje takie ryzyko. W produktach z kurczaka sprzedawanych w Wielkiej Brytanii wykryto salmonellę. Można było je dostać w największych z tamtejszych supermarketów.

Mięso z Polski okazało się niebezpieczne

Mięso odgrywa istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Z pewnością znaczna część smakoszy poleciłaby wyroby na jego bazie obcokrajowcom. Niestety, niektóre z produktów nie powinny napawać nas dumą. 

Niedawno wspominaliśmy o tym, jak mięso jest postrzegane przez Billa Gatesa. Dziś przyjrzymy się sprawie zatrucia kilkuset osób, gdzie winowajcom okazały się produkty drobiowe z Polski. Obok takich doniesień ciężko przejść obojętnie.

Zgodnie z doniesieniami portalu RMF24, dziennik Daily Mail poinformował w poniedziałek o tym, że mięso z Polski przyczyniło się do zatrucia u kilkuset osób. Winna okazała się zawarta w nim salmonella.

Nawet pięć osób mogło umrzeć w ciągu ostatniego roku w Wielkiej Brytanii, a setki innych, w tym wiele dzieci, ciężko zachorowało po zjedzeniu mięsa drobiowego, importowanego z Polski. W produktach była salmonella — poinformował Daily Mail, przytaczany przez RMF24.

Polskie mięso obwinione o masowe zatrucie

Okazuje się, że w ciągu roku doszło do około 480 zatruć, które najprawdopodobniej spowodowało polskie mięso. Jedna trzecia osób wymagała hospitalizacji. 44% poszkodowanych ma mniej niż 16 lat. Bez wątpienia nie świadczy to najlepiej o naszym towarze eksportowym.

Portal RMF24 informuje, że brytyjska agencja ds. bezpieczeństwa żywności FSA nie spożywać mięsnych wyrobów wyprodukowanych przez firmę SFC oraz Vestey Foods. Okazuje się, że zostały one zrobione z polskiego drobiu.

Już w październiku FSA nakazała wycofanie ze sklepów produktów od wyżej wskazanych producentów. Wykorzystywano w nich mięso sprowadzone z Polski. Łączone są z nim dwa ogniska salmonelli. Warto zauważyć, że w zeszłym roku kraje europejskie wydały blisko 100 ostrzeżeń o salmonelli w polskim mieście.

Bez wątpienia mięso wątpliwej jakości nie jest tym, czego oczekujemy w sklepach. Istnieją sposoby na to, by zweryfikować jego świeżość. Prosta sztuczka jest niezwykle pomocna i może nam oszczędzić rozczarowań.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: RMF24

Zapraszam na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak wykorzystać mięso z rosołu?

Produkty

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zdradzamy kilka pysznych inspiracji, palce lizać

Czytaj więcej >
Czy herbata zawiera kofeinę?

Produkty

Czy herbata zawiera kofeinę? Odpowiedź nie jest jednoznaczna

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto pić napar z siemienia lnianego? Ma mnóstwo korzyści

Czytaj więcej >
Dlaczego do kawy warto dodać sól?

Produkty

Dlaczego warto dodać sól do kawy? Efekt może zaskoczyć

Czytaj więcej >
Czy pieczarki można jeść na surowo?

Produkty

Czy pieczarki można jeść na surowo? Eksperci nie mają wątpliwości, odpowiedź jest zaskakująca

Czytaj więcej >
smażenie

Produkty

Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >