Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Mięso z groźną bakterią w Wielkiej Brytanii
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 23.02.2021 01:00

Mięso z groźną bakterią w Wielkiej Brytanii

Mięso z Polski okazało się niebezpieczne
Pixabay / congerdesign

Czy mięso z polskich hodowli stanowi zagrożenie? Okazuje się, że istnieje takie ryzyko. W produktach z kurczaka sprzedawanych w Wielkiej Brytanii wykryto salmonellę. Można było je dostać w największych z tamtejszych supermarketów.

Mięso z Polski okazało się niebezpieczne

Mięso odgrywa istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Z pewnością znaczna część smakoszy poleciłaby wyroby na jego bazie obcokrajowcom. Niestety, niektóre z produktów nie powinny napawać nas dumą. 

Niedawno wspominaliśmy o tym, jak mięso jest postrzegane przez Billa Gatesa. Dziś przyjrzymy się sprawie zatrucia kilkuset osób, gdzie winowajcom okazały się produkty drobiowe z Polski. Obok takich doniesień ciężko przejść obojętnie.

Zgodnie z doniesieniami portalu RMF24, dziennik Daily Mail poinformował w poniedziałek o tym, że mięso z Polski przyczyniło się do zatrucia u kilkuset osób. Winna okazała się zawarta w nim salmonella.

Nawet pięć osób mogło umrzeć w ciągu ostatniego roku w Wielkiej Brytanii, a setki innych, w tym wiele dzieci, ciężko zachorowało po zjedzeniu mięsa drobiowego, importowanego z Polski. W produktach była salmonella — poinformował Daily Mail, przytaczany przez RMF24.

Polskie mięso obwinione o masowe zatrucie

Okazuje się, że w ciągu roku doszło do około 480 zatruć, które najprawdopodobniej spowodowało polskie mięso. Jedna trzecia osób wymagała hospitalizacji. 44% poszkodowanych ma mniej niż 16 lat. Bez wątpienia nie świadczy to najlepiej o naszym towarze eksportowym.

Portal RMF24 informuje, że brytyjska agencja ds. bezpieczeństwa żywności FSA nie spożywać mięsnych wyrobów wyprodukowanych przez firmę SFC oraz Vestey Foods. Okazuje się, że zostały one zrobione z polskiego drobiu.

Już w październiku FSA nakazała wycofanie ze sklepów produktów od wyżej wskazanych producentów. Wykorzystywano w nich mięso sprowadzone z Polski. Łączone są z nim dwa ogniska salmonelli. Warto zauważyć, że w zeszłym roku kraje europejskie wydały blisko 100 ostrzeżeń o salmonelli w polskim mieście.

Bez wątpienia mięso wątpliwej jakości nie jest tym, czego oczekujemy w sklepach. Istnieją sposoby na to, by zweryfikować jego świeżość. Prosta sztuczka jest niezwykle pomocna i może nam oszczędzić rozczarowań.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: RMF24

Zapraszam na nasz Instagram

Tagi: Kurczak Mięso